PRVI ODJECI DEBATE

‘Sramota, kaos, užas! Najgroznija debata u povijesti, kao da su se potukli u nekoj krčmi!‘

Američki mediji u prvim analizama burne predsjedničke debate ne biraju riječi
 Jim Watson/AFP, Saul Loeb/AFP

Čim je okončana prva predsjednička debata između Joea Bidena i Donalda Trumpa koju je moderirao ugledni novinar Fox Newsa Chris Wallace na CNN-u je njihov novinarski veteran Wolf Blitzer rekao da je ovo sasvim sigurno bilo najkaotičnije od svih sučeljavanja koja je pratio, a nagledao ih se. Odmah nakon njega voditelj i politički reporter Jake Tapper rekao je da je debata za njega bila 'sramota bez premca'. Manje-više svi analitičari koji su se zatim izredali u programu komentirali su uistinu naelektriziranu atmosferu koja je obilježila nešto više od 90 minuta burnih razmjena između dvojice kandidata i nemoć voditelja da ih obojicu obuzda, iako je Trump imao ipak nešto više upadica od Bidena.

'Apsolutno grozna debata' naslov je koji je CNN razvukao preko čitave naslovnice svoje web stranice, a jedan od njihovih urednika Chris Cillizza u prvoj analizi je pokušao sažeti sve 'pogotke i promašaje', no u rubriku 'pogoci' nije, kaže, imao što upisati.

- Ovo je bila apsolutno užasna debata koja nije baš ničim pridonijela da javnost sazna nešto novo o dvojici kandidata i što bi svaki od njih učinio u slučaju osvajanja četverogodišnjeg mandata. Ovo je, bez ikakve sumnje, bila najgora debata koju sam ikada pokrivao u dva desetljeća koliko radim ovaj posao. A da se baš takvo sučeljavanje dogodilo u situaciji kada imamo više od 200.000 Amerikanaca umrlih od koronavirusa i kada se najavljuje da bi ta brojka do 1. siječnja sljedeće godine mogla biti udvostručena svu tu neozbiljnost samo još dodatno ističe i čini još bolnijom. Jednostavno, ovo je bila medvjeđa usluga demokraciji, napisao je Cillizza.

Fox News je na svojoj web stranici debatu popratio naslovom 'Jesenski obračun: Prva debata Trumpa i Bidena puna vatrenih razmjena i uvreda'. Njihov medijski analitičar Howard Kurtz u prvom komentaru navodi da je sučeljavanje iskočilo iz tračnica te ga uspoređuje s tučnjavom u nekoj krčmi i isrcpljujućom dernjavom.

- S obzirom na stupanj polariziranosti u društvu, malo je ljudi nakon ovoga promijenilo svoje stavove osim ako kandidate eventualno nisu ocjenjivali po njihovoj pristojnosti. Do biti se dolazilo tek povremeno, ali većinom je to bila večer urlikanja i bijesa te od početka do kraja, večer velike frustracije, piše Kurtz.

New York Times u prvi plan ističe Trumpov posprdan odnos prema Bidenu i pojedinim temama debate, a i oni sučeljavanje ocjenjuju kaotičnim zbog čega bilo što supstancijalno nije ni moglo doći u prvi plan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 05:06