KAZNIO IH VATIKAN

Sramota slovenske Crkve: Bivši nadbiskup u Mariboru kažnjen za bankrot, ljubljanski odbio test očinstva

Uklanjanje i kažnjavanje oba biskupa treba promatrati u kontekstu financijskog skandala
 Arhiva CROPIX

LJUBLJANA - Kada odgovorne za financijski skandal koji je Mariborsku nadbiskupiju doveo na rub bankrota nije mogla kazniti sama Crkva u Sloveniji, uskočio je Vatikan , pišu slovenski mediji, te navode kako je dvojici umirovljenih nadbiskupa Sveta Stolica naredila da se povuku iz javnog života, dok bi u Rimu uskoro mogli početi i postupci za utvrđivanje odgovornosti i aktualnog crkvenog vodstva koje je propustilo samo istražiti grijehe bivših nadbiskupa.

Zabrana držanja misa

Bivšem nadbiskupu mariborskom Francu Krambergeru i bivšem nadbiskupu ljubljanskom Alojziju Uranu Vatikan je oduzeo biskupske palice i prstene, više ne mogu obavljati krštenja, krizme, vjenčanja i sprovode, a misu mogu služiti samo u samostanu, te više nisu ni članovi Slovenske biskupske konferencije (SBK) - iako po kanonskom pravu umirovljenim biskupima prestaje članstvo u Biskupskoj konferenciji, Vatikan je dosad slovenskim biskupima to tolerirao.

Po onome što se sada dogođa, jasno je da to vrijeme prošlo.

Slovenska biskupska konferencija tvrdi da iz Vatikana nije dobila nikakav dekret niti pismo, no izvori Dela - svećenici koje je prošli tjedan s vatikanskim dopisom detaljno upoznao jedan biskup - ne mogu vjerovati da se Biskupska konferencija odlučila “praviti neukom”.

Optužnica u Sloveniji

Prema njihovim informacijama, Uran je kažnjen zbog “moralnih razloga” koji nisu navedeni, no Dnevnik piše da je, prema neslužbenim informacijama - za koje Crkva tvrdi da su “glasine i blaćenje”, a jučer ih je ponovno demantirala - Uran 2009. zapravo umirovljen zbog spora s Vatikanom koji je zahtijevao da pristane na zahtjev za testiranje očinstva.

Naime, prema nepotvrđenim informacijama, postoji mogućnost da nadbiskup ima djece.

Bivši nadbiskup mariborski, Franc Kramberger, je pak kažnjen zbog “objektivne odgovornosti” za financijski kolaps Mariborske nadbiskupije - prije svega zbog toga što je dao pretjerano povjerenje nadbiskupijskim financijašima na čelu sa svećenikom Mirkom Krašovcem, koji je 25 godina bio glavni ekonom Mariborske nadbiskupije.

Osim što je ta skupina ulagala crkveni novac u svoje investicijske fondove Zvon Ena i Zvon Dva - koji su nedavno proglasili bankrot i iza sebe bankama, poduzećima i malim dioničarima ostavili dugove od više stotina milijuna eura - protiv bivšeg glavnog ekonoma Mariborske nadbiskupije celjski su kriminalisti prošli tjedan i službeno podigli kaznenu prijavu zbog financijskih malverzacija.

Oštetili i fondove EU

Uz ostalo, sumnjaju da je s direktoricom građevinskog poduzeća Vegrad sklopio lažni ugovor o obnovi dvorca Betnava, u vlasništvu Crkve - na temelju kojeg su, uz izdavanje fiktivnih dokumenata o izvršenom plaćanju, iz europskih fondova izvukli i 1,8 milijuna eura.

Kako tvrde neimenovani poznavatelji Crkve u Slovenaca, uklanjanje i kažnjavanje oba biskupa treba promatrati u kontekstu financijskog skandala.

Istraga u Vatikanu

Jer Vatikan je navodno iznimno nezadovoljan postupcima dvojice vodećih ljudi Crkve u Sloveniji - aktualnim nadbiskupom mariborskim Marjanom Turnšekom i ljubljanskim nadbiskupom Antonom Stresom, koji nisu napravili još nikakve konkretne korake da bi se pojedince odgovorne za “sveti financijski krah” kaznilo.

Prema rimskim informacijama Dnevnika, crkvene će postupke vjerojatno uskoro pokrenuti u Vatikanu, a na dnevnom bi redu mogla biti i uloga dvojice aktualnih nadbiskupa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:33