ŠOKANTNO OTKRIĆE

Sramotno pranje novca: Zarada od prodaje koke legalizirana je preko ugledne banke HSBC

Nakon pet godina utvrđeno je kako je Kinez Ye Gon kockajući prebacivao kokainski novac banci

Svoju prošlotjednu emisiju “The Daily Show” Jon Stewart započeo je pričom o bankarskim skandalima. Bankarski skandali, pojasnila je ta američka televizijska zvijezda svojim uobičajenim satiričnim tonom, nerazumljivi su većini ljudi, ali postoje i ona staromodna, fundamentalno nevaljala bankarska zlodjela, za koja se ljudi pitaju: “Je li to moguće?”

A jedan je takav skandal izašao na vidjelo nakon što je u javnost pušteno istraživanje američkog Senata o poslovnim operacijama bankarske grupacije HSBC.

U dokumentu od 300 stranica iznesena su šokantna otkrića prema kojima se jedna od najvećih multinacinalnih banaka koristila kao baza za “narkodilere i lopovske nacije”.

Petogodišnja istraga

Jedan od najtežih skandala u britanskoj banci osnovanoj krajem 19. stoljeća u tadašnjoj britanskoj koloniji Hong Kongu svoje korijene vuče s druge strane Atlantika, iz svoje londonske središnjice. Kineski biznismen s meksičkom adresom, Zhenli Ye Gon jednog je dana 2007. godine u Las Vegasu uživao u svojoj omiljenoj aktivnosti - kockanju. Istodobno, u njegovu domu u Mexico Cityju trajala je policijska istraga tijekom koje je pronađeno 205,6 milijuna dolara u novčanicama od stotinu dolara. Priča se da su hrpe novčanica bile tako velike da su se rasipale iz prostorije niz hodnik, sve do kuhinje. Iz vegaškog kasina gdje je bio rado viđen gost, a za čijim je stolovima svojedobno izgubio 126 milijuna dolara, 50-godišnji Ye Gon preseljen je u američki zatvor, u kojem danas čeka izručenje Meksiku.

Jedan krivi klijent

Optužuje ga se da je kao čelna osoba farmaceutske kompanije Unimed Pharm Chem México iz Kine uvozio protuzakonite kemijske supstance koje se koriste za proizvodnju metamfetamina te ih prodavao narkobandama.

Priča bi možda završila tamo gdje je i počela - na unosnoj epizodi trgovine narkoticima i kocki - da Zhenli Ye Gon nije bio dugogodišnji klijent bankarskog diva HSBC, prema uglednom magazinu Forbes druge najveće bankarske korporacije svijeta.

Iz Kine te preko Meksika i pustinjske Nevade u SAD-u, slučaj je izazvao pravi potres u londonskom financijskom središtu Cityju.

Petogodišnjom istragom američke su vlasti otkrile da je međunarodna mreža banke HSBC služila kao praonica novca zarađenog trgovinom protuzakonitim narkoticima te bila omiljena institucija klijenata povezanih s terorizmom.

Prevelika količina

Između ostalog, otkriveno je da je preko meksičkog krila banke, tzv. HBMX-a, samo u razdoblju 2007. i 2008. cirkulirala velika količina novca - sedam milijardi dolara - koji je, kako se pokazalo, pripadao visokoprofiliranim klijentima uključenim u trgovinu drogom i koji se odnosio na čekove sumnjivog pokrića, a primijećen je i izostanak zatvaranja računa sa sumnjivim aktivnostima. Usto, zakon kojim SAD sprečava poslovanje s “najopasnijim pojedincima i državama”, među koje ubraja Iran, Sjevernu Koreju, Mijanmar i Irak, HSBC vješto je zaobilazio, čime je, kako stoji u izvještaju, “mogao provoditi transakcije uime terorista, narkobosova i drugih kriminalaca”. HSBC je surađivao i s najvećom financijskom institucijom u Saudijskoj Arabiji, bankom Al Rajhi, čije se vlasnike povezuje s terorizmom. U razdoblju između 2005. i 2008. u američkoj podružnici banke HBUS zabilježene su, pak, sumnjive aktivnosti s putničkim čekovima, pri čemu su dnevne transakcije iznosile i do pola milijuna dolara. To su samo dijelovi “zagađene interne kulture” HSBC-a, opisao je američki senator Carl Levin, vođa složene istrage. “U doba međunarodnog terorizma, nasilja i droge na našim ulicama i graničnim prijelazima te organiziranog kriminala, zaustavljanje zabranjenog protoka novca koji podržava takva zlodjela imperativ je nacionalne sugurnosti”, istaknuo je Levin.

Udarac Cityju

Imperativ koji je bankarski div HSBC odbijao slijediti i koji je, za početak, rezultirao ostavkom Davida Bagleyja, jedne od čelnih osoba banke, te novim udarcem na londonski City. Ovo je izrazito nepovoljno razdoblje za reputaciju financijskog središta Londona, uvjerljivo najteže od udara financijske krize 2008.

Banka možda jest osramoćena u isto vrijeme kada se u nezgodnom položaju našao još jedan britanski bankarski div, Barclays, koji je, uz saznanje Narodne banke Engleske ili bez njega, namještao kreditnu stopu Libor u svoju korist, a na štetu međunarodnog kreditnog sustava. Skandal, međutim, prerasta granice poslovnica HSBC-a, potpaljujući znatno opširniju temu - pranje novca. Antonio Mario Costa, nekad čelnik UNODC-a, UN-ova ureda za pitanja droge i kriminala, nedavno je izjavio: “Danas se ne mogu sjetiti niti jedne banke na svijetu u koju nije penetrirao novac mafije”. Ista organizacija procjenjuje da trgovina drogom u svijetu stvara 380 milijardi dolara godišnje, što je, usporedbe radi, deset puta više od godišnje prodaje Amazona, najveće online trgovine na svijetu.

Pranje novca, ponovno u središtu pozornosti zbog umiješanosti HSBC-a u njegovo provođenje, odvija se u tri koraka. Droga se prodaje, novac se “pere” od tragova svog protuzakonitog porijekla i potom polaže u podružnice globalnog financijskog sustava kakav je HSBC.

Pretpostavlja se da računica izgleda ovako: od američkog tržišta kokaina, čija se vrijednost procjenjuje na 35 milijardi dolara godišnje, uzgajivačima koke u Andama pripadne samo 1,5 posto prihoda.

More skandala

Međunarodni trgovci dobivaju oko 13 posto. Većinski ostatak, oko 85 posto, zarađuju distributeri u SAD-u. Ovdje nastupaju HSBC i, vjeruje se, ostale banke s nedovoljno jakom kontrolom porijekla novca. Prljavi novac polaže se na njihove račune.

Na nekim je mjestima lakše “previdjeti” protok prljavog novca nego na drugima. U Meksiku, primjerice, banka je toliko narasla da je u jednom trenutku imala više podružnica nego u matičnoj zemlji, Ujedinjenom Kraljevstvu. Priljev nezakonito stečenih sredstava u zemlji kartela i pranja novca često je zasjenjen dotokom velikih količina legalnog novca.

Rasplet skandala još nije izvjestan. Ako mu se ne oduzme licenca za nastavak bankarskih aktivnosti u SAD-u, HSBC-u nesumnjivo slijedi velika globa i uspostava stroge kontrole. No, u moru globalnih kriminalnih radnji, čiju vrijednost UN procjenjuje na 870 milijardi dolara godišnje, oba scenarija budućnosti HSBC-a čine se samo jednim od mutnih i teško rješivih problema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:39