RASTE NAPETOST

Srbi napuštaju kosovske institucije: Snimljen trenutak kada srpski policajci teatralno skidaju svoje uniforme...

Kurti poziva Srbe da se vrate u institucije, a Beograd optužuje za destabilizaciju

Srpski policajci skidaju uniforme

 TikTok

Kosovski Srbi odlučili su u subotu, u jeku krize zbog odluke vlade Kosova o preregistriranju tablica izdanih u Srbiji, napustiti sve kosovske institucije.

Šef regionalne operative Mitrovica Sjever Kosovske policije (KP) kapetan Aleksandar Filipović ostavku je dao u ime zaposlenika u Kosovskoj policiji uz poruku "Dosta je bilo", a dužnosnici KP-a za regiju Sjever simbolički su skinuli svoje uniforme.

@nova.rs_portal Srbi napustili kosovske institucije! Opširnije čitaj na Nova.rs #fypsrb #srbija #kosovo #fyp #balkan #tiktoksrbija #vesti #novars ♬ original sound - Nova.rs

Prema izvješću lokalnog portala KoSSev, u Zvečanu i sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice su poslije tog sastanka na stupovima rasvjete i na kioscima izvješene srpske zastave i natpisi "Ovo je Srbija".

Na TikTok profilu portala Nova.rs pojavila se snimka srpskih policajaca kako skidaju uniforme. Pljeskom je pozdravljen čin jednog policajca koji je odlučio skinuti uniformu, a njegov su primjer slijediti njegovi kolege.

Kako javlja portal Nova.rs, oko 500 pripadnika policije sa sjevera Kosova i dalje je na dužnosti te se ističe da 12 policajaca, koji su nakon sastanka u Zvečanu danas skinuli uniforme, još nisu predali ostavke i oružja koja su zadužili, javlja prištinska agencija Kosovapress.

Kosovapress prenosi da je oko 500 policajaca nastavilo svoje dužnosti i poslije „spektakularnog i ranije pripremljenog scenarija“ na izvanrednom sastanku danas u Zvečanu.

Nove napetosti između Beograda i Prištine izbile su nakon što je u ponoć 31. listopada istekao rok koji je kosovska vlada ostavila za primjenu odluke o zamjeni registarskih tablica izdanih u Srbiji, koje koriste Srbi na Kosovu.

Beograd tu odluku vidi kao kršenje ranijeg sporazuma po kojem tablice, po preporuci misije UN-a (UNMIK) trebaju imati neutralnu oznaku KS, a ne Republika Kosova (RKS), na čemu inzistira vlada Albina Kurtija.

Premijer Kosova optužio je kasnije u subotu Beograd da destabilizira situaciju, a Srbe pozvao da ne napuštaju kosovske institucije, nekoliko sati nakon što su oni priopćili da izlaze iz vlade i kosovskih tijela, pravosuđa i policije, dobivši potporu srbijanske premijerke Ane Brnabić.

Albin Kurti optužio je Beograd da nije pričekao ni rok od tri tjedna, na koliko je njegova vlada odgodila uručivanje opomena zbog odbijanja Srba da prihvate preregistriranje vozila sa srpskim tablicama na kosovske (RSK), već je odmah počeo destabiliziranje situacije na terenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:56