KRIZA VLASTI?

SRBI OPET NA IZBORE? Zapelo s izglasavanjem povjerenja Ani Brnabić

 Profimedia, TEMP Sipa Press

Srpska napredna stranka (SNS) jednoglasno je odlučila podržati odluku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da ministrici državne uprave Ani Brnabić povjeri mandat za sastav vlade, a ukoliko u parlamentu ne bude osigurana čvrsta većina nisu isključeni ni novi izbori, priopćila je danas potpredsjednica SNS-a Marija Obradović.

Ona je poslije današnjih konzultacija s Vučićem, koji je zadržao i mjesto predsjednika SNS-a, rekla da će svih 102 zastupnika, koliko ih naprednjaci imaju među ukupno 250 u Skupštini Srbije, glasovati za Anu Brnabić i sastav vlade koji ona predloži.

Obradović je rekla kako naprednjaci ipak žele do četvrtka utvrditi hoće li 128 zastupnika s koalicijske liste "Aleksandar Vučić - Srbija pobjeđuje" podržati Vučićev prijedlog.

"Ako budemo imali 128 zastupnika za, onda sjednica (parlamenta) počinje u subotu... Ukoliko toga ne bude, idemo na nove izbore. Nitko od nas nije oduševljen time, ali jednostavno ne možemo neke stvari uraditi na silu", rekla je Obradović novinarima poslije konzultacija naprednjaka s Vučićem.

Raspodjela ministarstva za sada ostaje u drugom planu, a do četvrtka se očekuje da u Skupštinu Srbije stigne prijedlog za sastav vlade i prijedlog izmjena zakona koji bi formalno pratili promjene u vladi.

Naprednjaci će u međuvremenu do četvrtka nastaviti razgovore s koalicijskim partnerima budući da je zasad upitan glas šestero zastupnika Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme koji je odmah nakon Vučićeva prijedloga rekao da Ana Brnavbić "neće biti njegova premijerka".

Zastupnici Jedinstvene Srbije postali su dio parlamentarne većine kao partneri Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivice Dačića, koja je najveći koalicijski partner naprednjaka.

Tijekom vikenda beogradski mediji objavili su da vladajućoj koaliciji u Srbiji, predvođenoj naprednjacima Aleksandra Vučića, prijeti raspad ukoliko njezini zastupnici u parlamentu ne podrže izbor Ane Brnabić za predsjednicu Vlade.

Pozivajući se na izvore bliske naprednjacima, ruski portal Sputnjik objavio je i da "svi oni iz vladajuće koalicije koji ne budu glasovali za izbor nove vlade na čelu sa Anom Brnabić neće moći biti dio vlasti i moraju prijeći u oporbene redove".

MInistar policije i potpredsjednik SNS-a Nebojša Stefanović naglasio je ranije kako je "Vučić odlučan i ustrajan u svom prijedlogu i neće ga mijenjati ni po koju cijenu".

"Ovo nije samo pitanje podrške Ani Brnabić već i predsjedniku Vučiću", rekao je Stefanović.

Predsednik Srbije povjerio je 16. lipnja Ani Brnabić mandat za sastav i preustroj buduće vlade, ali su već istog dana počela nagađanja hoće li ona uspjeti da osigurati parlamentarnu većinu jer su njezin izbor doveli u pitanje koalicijski partneri te pojedinci unutar SNS-a jer se očekivalo da premijer bude netko iz redova naprednjaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:35