SKANDALOZNA PRESUDA

SRBI REHABILITIRALI DRAŽU MIHAILOVIĆA 'Vođa četničkog pokreta je nevin, bio je antifašist, njegova obitelj dobit će odštetu'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 14.05.2015. u 11:53

Vođa četničkog pokreta Draža Mihailović rehabilitiran je odlukom Višeg suda u Beogradu u sudskom postupku koji se ocjenjuje povijesnim, javlja B92.

Rehabilitacijom je poništena presuda iz 1946. godine, kojom je Mihailović osuđen na smrt, kada su mu oduzeta sva građanska prava.

Odluka suda o rehabilitaciji Draže Mihailovića je konačna i ne postoji mogućnost žalbe, s obzirom na to da postupak ima samo jednu stranu. Mihailoviću su ovom odlukom vraćena građanska prava.

Odvjetnik Zoran Živanović je u izjavi novinarima rekao da se to odnosi i na zaplijenjenu imovinu, tako da sada Mihailovićevi nasljednici mogu tražiti povrat oduzete imovine, a trebali bi dobiti i odštetu. To znači da Srbija od danas i službeno priznaje kako su u toj zemlji za vrijeme Drugog svjetskog rata postojala dva antifašistička pokreta - partizanski i četnički.

Sudac Aleksandar Trešnjev rekao je da je sud usvojio zahtjev za rehabilitacijom te poništio presudu kojom je Mihailović 15. srpnja 1946. godine bio osuđen na smrt, a dva dana kasnije strijeljan.

- Smatra se da Dragoljub Mihailović nije bio osuđen, rekao je sudac, dobivši ogroman pljesak u sudnici.

Ispred zgrade Višeg suda bila je ogromna gužva, ali nisu svi zainteresirani uspjeli ući u sudnicu.

U sudnicu su među ostalim uspjeli ući princ Aleksandar Karađorđević, šef Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, Pripadnici ravnogorskog pokreta i 'Žene u crnom'. Među nazočnima bilo je osoba u narodnim nošnjama i sa četničkim obilježjima.

Tijekom ovog višegodišnjeg postupka, sud je ispitao desetine svjedoka, uglavnom povijesničara, preslušao audio snimke sa suđenja i prikupio drugu dokumentaciju.

U nedostatku drugih dokaza o njegovoj smrti, rješenjem Prvog suda u Beogradu 2014. godine kao datum smrti utvrđen je 17. srpnja 1946., jer je sud utvrdio da je toga datuma strijeljan.

Draža Mihailović nema grobno mjesto.

Izdvajamo