KARAĐORĐEVIĆEVA TAJNA

Srbi u čudu: Prvi kralj Jugoslavije preko cijelih grudi je imao veliku tetovažu pruskog orla

Prvi jugoslavenski kralj Aleksandar Karađorđević na grudima je imao tetoviranog orla s krunom, koji frapantno podsjeća na pruskog orla, piše beogradski Blic.

Kralj Aleksandar bio je na vlasti od 1929. do 1934. godine kad je ubijen u atentatu u Marseilleu. Prema navodima Blica, neobičnu tetovažu otkrio je Nenad Jovanović koji ju je objavio u svojoj knjizi “Grbovi, zastave i himne u istoriji Srbije”. Jovanović je izjavio za Blic da je kralj Aleksandar imao veliku tetovažu orla preko cijelih grudi.

Albanska veza

Za razliku od albanskog dvoglavog orla, ova je kraljevska tetovaža predstavljala jednoglavog orla široko raširenih krila i s mačem u lijevoj kandži. Orao na glavi ima krunu koja jako podsjeća na krunu Svetog Rimskog Carstva s pruskoga grba.

Autor knjige o srpskoj heraldici Nenad Jovanović ističe da je upotreba takvog heraldičkog simbola bez presedana kod jednog srpskog vladara, posebno ako se uzme u obzir da su upravo Karađorđevići vodili rat koji je značio i kraj njemačkog carstva i silazak dinastije Hohenzollerna s njemačkog prijestolja.

Kako je uopće moguće da jedan srpski, odnosno jugoslavenski vladar na grudima ima simbol njima omražene Njemačke? Objašnjenje bi moglo biti u rodbinskim odnosima Karađorđevića s pruskom kraljevskom obitelji.

Obiteljski utjecaj

Aleksandar se 1922. godine oženio s rumunjskom princezom Marijom koja je pripadala njemačkoj kraljevskoj obitelji jer je njezin djed, otac rumunjskoga kralja Ferdinanda I., bio njemački knez Leopold od Hohenzollern-Sigmaringena.

Ferdinandova zmija

Početkom 20. stoljeća tetoviranje je bilo popularno u najvišem sloju, među aristokracijom, pa Novosti pišu da je i austrougarski prestolonasljednik Ferdinand na grudima imao veliku tetovažu sa zmijama.

Priča kaže - a Novosti prenose da je utvrđena obdukcijom - da je jedan od metaka koje je ispalio Gavrilo Princip prošao točno kroz glavu zmije.

Tagovi

Izdvajamo