UDARNA VIJEST

SRBIJA BRUJI O BLOKADI PREGOVORA 'Hrvatska i V. Britanija stopiraju otvaranje poglavlja 23'

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 27.06.2016. u 16:32

Marko Djurica / REUTERS

Aleksandar Vučić

Vijest iz Bruxellesa da u Europskoj uniji i dalje ne postoji suglasnost Srbiji za otvaranje poglavlja 23 udarna je u ponedjeljak  u svim srbijanskim elektroničkim medijima i na internetskim portalima.

"Rampa i dalje spuštena: Hrvati i Britanci blokiraju Srbiju", "Hrvatska i Britanija blokirale otvaranje poglavlja 23", "Posljedica Brexita i hrvatske blokade: EU još bez suglasnosti za otvaranje poglavlja sa Srbijom", "EU i danas bez suglasnosti o otvaranju Poglavlja 23" - samo su neki od naslova za vijest iz Bruxellesa  da članice Europske unije nisu postigle dogovor o otvaranju poglavlja 23 za Srbiju.

"Kao što je najavljeno, to su opet onemogućile Hrvatska i Velika Britanija", konstatira B92, pozivajući se na izvješće agencije Beta iz Bruxellesa.

"Zemlje članice EU nisu postigle dogovor o otvaranju poglavlja 23 u pregovorima o članstvu sa Srbijom, zato što Hrvatska i Velika Britanija nisu dale suglasnost da se to učini 30. lipnja", javio je izvjestitelj Radiotelevizije Srbije (RTS) iz sjedišta EU.

Dužnosnici u Vijeću Europske unije potvrdili su da Hrvatska to nije učinila “iz bitnih razloga“, a Velika Britanija iz “tehničkih“, zbog situacije s referendumom o britanskom napuštanju EU, izvijestila je agencija Beta po završetku sastanka Radne skupine za susjedstvo, proširenje i Zapadni Balkan (COELA).

"Određene, mada neizvjesne, mogućnosti još postoje da se i sa Srbijom otvore nova poglavlja", objasnili su upućeni dužnosnici u Vijeću, uz objašnjenje da "Hrvatska nije odustala od svog protivljenja regionalnoj nadliježnosti srbijanskog suda za ratne zločine i zahtjevima za veća prava hrvatske manjine u Srbiji".

Izostane li do kraja lipnja neophodno, a tehnički ipak izvodivo, jednoglasje o otvaranju poglavlja 23. i 24. u pregovorima sa Srbijom, to bi onda bilo odgođeno za srpanj ili rujan ove godine, navode beogradski mediji.

ELIPSO

Izdvajamo