KRALJEVO

SRBIJA DOBILA TREĆU MEĐUNARODNU ZRAČNU LUKU Na 'Moravu' će moći slijetati Airbus i Boeing, Vučić na otvorenju komentirao i Miloševića na Gazimestanu

Srbija je u petak dobila treću međunarodnu zračnu luku, mješoviti vojno-civilni aerodrom "Morava" koji je, u nazočnosti srbijanskog državnog vrha, službeno otvoren za civilni promet.

- Danas je ostvareno ono što smo zacrtali - stvara se nova Srbija, zemlja rada, koja pobjeđuje i vrijeme je da se na tu uspješnu Srbiju - Srbiju pobjeda, a ne poraza - naviknu svi - rekao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić na svečanosti otvaranja zračne luke "Morava" kod grada Kraljeva.

On je rekao da je zračna luka "Morava" od danas "novo mjesto, jedno od mnogih s kojih Srbija može u nebo, ali do novih destinacija, ciljeva i rezultata".

Podsjetivši da je danas Vidovdan, vjerski praznik i datum koji je od Kosovske bitke i u kasnijim razdobljima, obilježio noviju povijest Srbije, Vučić je rekao da se, osim Vidovdana od prije 630 godina, danas na tv-kanalima može vidjeti govor Slobodana Miloševića s Gazimestana.

Miloševićev govor na Gazimestanu 1989., u povodu obilježavanja 600. obljetnice Kosovke bitke, u novijoj se povijesti tumači kao otvaranje procesa jačanja srpskog nacionalizma koji je doveo do raspada bivše Jugoslavije.

- Ako pogledate šta smo poslije svega toga prešli i gdje se nalazimo, čini mi se da ćemo lako izvući pouke za budućnost - rekao je Vučić.

On je poručio kako Srbiji treba da ubuduće "hladne glave" pristupa rješavanju problema.

- Želimo biti u miru sa svima... Srbija je danas vlak koji hoće ići u budućnost. Mi znamo da je taj put dugačak. I osnovna razlika između onog vremena u kome smo vjerovali samo u svoje ratničke sposobnositi i ovog u kome znamo raditi jest činjenica da Srbija više ne gubi - naglasio je Vučić.

Donedavno vojni aerodrom Lađevci kod Kraljeva do sada je koristila vojska Srbije, prilagođen je za putničke zrakoplove tipa ATR, te Boieng 737, a kako je najavljeno od iduće godine na "Moravu" će moći slijetati i zrakopolovi Airbus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:47