ČETIRI PUTA VIŠE NEGO PROŠLE GODINE

SRBIJA IZDVAJA VIŠE OD 4 MILIJUNA EURA ZA POPULACIJSKU POLITIKU Najviše ide u obnove vrtića i igrališta, a pomažu i graditi kuće mladim parovima

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 23.07.2018. u 18:05

Woman pushing a stroller, in financial district, mid section, Image: 69801982, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, PhotoAlto C
Ilustracija / Profimedia, PhotoAlto C

Srbija će do kraja godine izdvojiti više od 4,2 mijuna eura nepovratnih sredstava za sufinanciranja poticajnih mjera populacijske politike koje će korisiti 61 općina, priopćeno je u ponedjeljak u Beogradu.

Ta suma je četiri puta veća u odnosu na prošlu godinu, a ugovore s predstavnicima općina o korištenju poticajnih sredstava potpisala je ministrica bez portfelja zadužena za demografiju i populacijsku politiku Slavica Đukić Dejanović.

Najviše novca - oko 2,5 milijuna eura, namijenjeno je preuređenju i obnovi dječjih vrtića, predškolskih ustanova i igrališta, a samo oko 135.000 eura predviđeno je za gradnju kuća mladim bračnim parovima.

"Lokalne samouprave uvijek imaju mogućnost i vlastitim sredstvima dopuniti set mjera koje smo predložili na nacionalnoj razini", rekla je ministrica Đukić Dejanović.

Prošle godine je za sufinanciranje mjera populacijske politike u Srbiji bilo izdvojeno oko 1,1 milijun eura koje je koristilo 15 od ukupno 169 općina.

U Srbiji samo pet općina ima pozitivan prirodni prirast, a među 61 lokalnom samoupravom koje će ove godine biti sufinancirane, 14 je u Vojvodini, 21 u regiji Šumadije i zapadne Srbije te 26 u južnoj i istočnoj Srbiji.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo