OŠTAR STANOJEVIĆ

SRBIJA KRITIZIRALA IZRAEL ZBOG ČESTITKE NA DANU POBJEDE Srpski ambasador prozvao Ilana Mora: 'To je najveći etnički progon nakon 2. svjetskog rata'

 
Kolinda Grabar Kitarović i izraelski predsjednik Reuven Rivlin
 Darko TomaŠ / CROPIX

Srbija je u ponedjeljak kritzirala Izrael jer je njihov ambasador u Hrvatskoj, Ilan Mor, preko Twittera čestitao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti.

- Ono što se dogodilo Srbima i u Hrvatskoj, koji su ondje živjeli stoljećima, tijekom operacije Oluja 4. kolovoza 1995., nažalost je najveći progon neke etničke grupe u Europi nakon Drugog svjetskog rata. Čestitati ovaj pogrom onima koji ga slave svake godine kao ‘Dan pobjede’ ili ‘uspostavljanje neovisnosti’ je protivno osnovnim ljudskim principima modernih društava. I to dolazi od izraelskog ambasadora, što je još tužnije i ironičnije - rekao je Milutin Stanojević, srpski ambasador u Izraelu za Times of Israel.

Izraelski ambasador u Hrvatskoj Ilan Mor na Twitteru je kratko napisao:

- Čestitam Hrvatskoj praznik Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.

I izraelski povjesničar Efraim Zuroff, koji već dugo kritizira Hrvatsku i druge zemlje Središnje i Istočne Europe jer, kako kaže, ‘odbijaju priznati svoje uloge u zločinima protiv Židova’, kaže da je čestitka izraelskog ambasadora bespotrebna:

- To je vrlo nepromišljena i neukusna izjava s obzirom na činjenicu da se dogodio masovni progon kao dio operacije Oluja, oko 200.000 Srba protjerano je iz svojih domova. Ovo nije sukob u koji bi se Izrael trebao miješati.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova nije dalo komentar izraelskom listu.

Ovo nije prvi put da Izrael izaziva takvu kontroverzu. Prošle je godine izraelska vojska sudjelovala u paradi kojom se slavi pobjeda Hrvatske, a u operaciji Oluja ubijeno je stotine ljudi i stotine tisuća su raseljene, piše Times of Israel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:45