NAPAD NA HRVATSKI DOM

Srbija: Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti osudila incident u Novom Slankamenu

Ilustracija
 Ilustracija / Profimedia, Sipa Press

Srbijanska povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković osudila je u utorak incident u srijemskom mjestu Novi Slankamen u kojem su iscrtani grafiti i razbijen prozor na fasadi zgrade Hrvatskog doma i poručila da to "ne odražava opću klimu u društvu".

U priopćenju iz ureda povjerenice uz osudu se naglašava da je takvo ponašanje suprotno važećim zakonima i standardima ponašanja te da ne odražava opću klimu u društvu.

"Srbija je država svih njezinih građana - bez obzira na nacionalnu ili vjersku pripadnost - i zato je važno da ovakvi pojedinačni akti nasilja i netrpeljivosti naiđu na jasnu osudu javnosti", ukazala je Janaković u priopćenju poslije incidenta.

Ona od nadležnih, poglavito na lokalnoj razini, očekuje da uklone grafit i pomognu u sanaciji štete, nadajući se da će počinitelji biti brzo privedeni pravdi, navedeno je u priopćenju.

U noći s ponedjeljka na utorak na Hrvatskom domu „Stjepan Radić“ u srijemskom mjestu Novi Slankamen razbijena su četiri velika prozora s ulične strane, što su Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) i Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocijenili kao čin nasilja i demonstraciju nacionalne mržnje.

„Prozori na našim prostorijama razbijeni su oko 23 sata, svega dva sata nakon našega sastanka koji smo tamo održali. Nevjerojatno je da smo upravo konstatirali kako se stanje u Slankamenu popravilo, jer incidenata nije bilo 3 – 4 godine“, izjavio je tim povodom tajnik udruge Ivan Gregurić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:25