JAČANJE SARAJEVA

SRBIJA U STRAHU, ZAPAD ŽELI SRUŠITI REPUBLIKU SRPSKU! Diplomatski izvori: 'Od rujna kreće udar na Dodika'

Od svega toga teško da će išta biti zbog veta Rusije
Banja Luka, 260209.Milorad Dodik, Premjer srpskog entiteta u BiH, Republike Srpske.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjević / CROPIX

Srbija i Srbi u BiH u novom su strahu, kako prenosi jučerašnje izdanje beogradskog dnevnika Blic.

Naime, ove je godine i dvadeseta obljetnica potpisivanja Daytonskog sporazuma koji je s jedne strane zaustavio rat u BiH, ali je s druge, čega su svjesni svi akteri tog važnog međunarodnog sporazuma, blokirao razvoj te države stvarajući dva entiteta, Federaciju BiH (u kojoj nikako da se urede odnosi između Bošnjaka i Hrvata) te Republiku Srpsku, koji bi, pod vodstvom Milorada Dodika, da se lijepo odcijepi kao samostalna država - iako to Dayton ne dozvoljava.

A upravo je Dodik jedan od najglasnijih zagovornika nemijenjanja Daytona jer bi to, jasno, ugrozilo njegovu vlast: dobro, nisu ni ostale stranke u RS-u sklone tome.

Blic pak prenosi diplomatske izvore koji navode da se već od rujna može očekivati niz aktivnosti koje bi išle u smjeru jačanja BiH, što se automatski doživljava kao udar na RS jer se “Dodika doživljava kao glavnu kočnicu za uspostavljanje funkcionalne BiH”.

Sasvim je jasno da će Zapad pokušati napraviti nešto pozitivno oko BiH, ali jednako je tako jasno da će to, kao i rezoluciju o Srebrenici, zaustaviti Rusija. I tako je, dakle, definirana budućnost BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:07