POVIJESNI DAN

SRBIJA ZAPOČELA PREGOVORE S EU Dačić: 'Ovo je za nas najvažniji događaj poslije Drugog svjetskog rata'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 21.01.2014. u 12:18

AFP

BRUXELLES - Međuvladinom konferencijom Srbija je započela pregovore o članstvu u EU, a nakon toga održana je u Bruxellesu prva zajednička konferencija za novinare na kojoj su govorili predvodnici srpskog izaslanstva, premijer Ivica Dačić i prvi potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić, Štefan Fuelle, povjerenik za proširenje EU te grčki šef diplomacije Evangelos Venizelos, javljaju srpski i svjetski mediji.

- Dobar dan, dobro došli. Ovo je povijesni dan za Srbiju i EU, rekao je na srpskom jeziku Štefan Fuele te nastavio na engleskom jeziku.

- Srbija je zaslužila ovaj korak, zahvaljujući napretku koji je učinila. Ipak, čeka nas težak rad. Prvo, Beograd mora ostati u potpunosti posvećen normalizaciji odnosa sa Prištinom, rekao je Fuele.

Premijer Srbije zahvalio je EU na pomoć Srbiji da dođe do ovog dana, istaknuvši pritom visoku predstavnicu EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, koja je, kako je rekao Dačić, bila ključni faktor za postizanje kompromisa u razgovorima s Bruxellesom.

- Mi koji sudjelujemo u politici možda možemo misliti da je ovo dnevno politički događaj. Ali ovo je najvažniji događaj za Srbiju poslije Drugog svjetskog rata, poručio je Dačić.

Riječ je o prvoj pristupnoj konferenciji na kojoj nema otvaranja ili zatvaranja poglavlja, nego je riječ o ceremonijalnom sastanku na kojem se obilježava početak pregovora.

Zemlje članice predstavljali su uglavnom veleposlanici uz nekoliko ministara, među kojima je bila i hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

"Bila sam na konferenciji s obzirom da je to važan događaj za našu regiju. Hrvatska zagovara napredak regije kroz reforme na putu prema članstvu u Europskoj uniji", rekla je Pusić.

Pusić je dodala da Hrvatska na proširenje gleda kao na neku vrstu konsolidacije regije, što je važno za stabilnost Europe i zemalja u regiji.

"Drago mi je što se Srbija odlučila za ovaj put. Kao što znate Hrvatska i Srbija imaju puno tema iz prošlosti koje treba rješavati i rješavat ćemo ih, ali ovo je neki sigurni znak, da imamo i teme za budućnost. Imamo razna otvorena i teška pitanja iz razdoblja rata i agresija 90-tih, a s druge strane opredjeljenje za budućnost. Mislim da ne treba miješati to dvoje, to su dvije zadaće koje treba rješavati", rekla je Pusić.

Premijer Dačić je izjavio da bi Srbija mogla biti spremna za članstvo, to jest ispuniti obveze koje su potrebne za to do 2018. godine, a da bi punopravnom članicom mogla postati 2020. godine.

Dačić je rekao da ovaj veliki dan Srbiji nije poklonjen, nego da ga je zaslužila.

On se osvrnuo i na promjene koje su se dogodile u Srbiji i tome kako se danas doživljava Srbiju.

"Danas o nama svi lijepo govore, svi nas hvale. U vrijeme Miloševića i nakon toga, mogli smo imati mađioničara za ministra vanjskih poslova, ali nam ne bi pomogao u popravljanju slike koju smo tada imali, a danas nam ministar vanjskih poslova gotovo i ne treba", rekao je.

Potpredsjednik vlade Vučić je rekao da će Srbija nastaviti s teškim radom kako bi udovoljila teškim zahtjevima koji je čekaju. "Poduzet ćemo sve potrebne napore da građani žive bolje. Ispunit ćemo sve naše obveze iako smo svjesni da naš narod puno toga neće odobravati", rekao je Vučić.

Srbija je dobila kandidatski status u ožujku 2012. godine, a početak pregovora odobren je tek nakon što je postignut dogovor pod okriljem EU-a o normalizaciji odnosa s Kosovom i nakon prvih dokaza da se on provodi.

EU će sa Srbijom pregovarati po novom pristupu prema kojem se dva najteža i ključna poglavlja - Pravosuđe i temeljna prava i Pravda, sloboda i sigurnost - otvaraju u ranoj fazi pregovora, a zatvaraju tek na kraju kada će se tražiti ne samo usklađenost zakonodavstva nego i dokazi o primjeni tih zakona u praksi. Takav pristup već se primjenjuje u pregovorima s Crnom Gorom.

Jedna od posebnosti pregovora sa Srbijom jest i što će se oni voditi i u poglavlju 35 - Ostala pitanja. To je tehničko poglavlje u kojem nijedna zemlja do sada nije vodila pregovore i u njega su se ranije stavljale odredbe kojima nije mjesto u jednom od 34 preostala poglavlja. Primjerice, pretpristupni monitoring za Hrvatsku unesen je u poglavlje 35. To se poglavlje uvijek otvaralo i zatvaralo na zadnjoj pristupnoj konferenciji.

U slučaju Srbije, u okviru toga poglavlja pratit će se njezini odnosi s Kosovom i ono će također biti otvoreno u ranoj fazi pregovora, a zatvoreno tek na kraju. Za to poglavlje obavit će se čak i screening, analitička usporedba srbijanskog i europskog zakonodavstva, što se nikada prije nije radilo, jer u tom poglavlju nema europske pravne stečevine.

U pregovaračkom okviru od Srbije se traži da do kraja pregovora sklopi pravno obvezujući sporazum o cjelovitoj normalizaciji odnosa s Kosovom.

Upitan na konferenciji za novinare znači li to da će Srbija morati priznati Kosovo da bi postala članicom, Dačić je rekao da "ne zna do kraja što znači, ali da ne znaju ni u EU-u".

Povjerenik Fuele je rekao da će do kraja ove godine pozornost biti usmjerena na analitičku usporedbu zakonodavstva, screening, posebice za poglavlja Pravosuđe i temeljna prava i Pravda, sloboda i sigurnost.

Nikolić: Ovo će biti dan za pamćenje ako ga Srbija iskoristi kako treba

Ovaj dan bit će upamćen ako ga iskoristimo kako treba, ocijenio je u utorak, u povodu formalnog početka pristupnih pregovora Srbije i Europske unije (EU), srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić istaknuvši kako je Srbija zaslužila biti dio Europe.

"Srbija je svojom poviješću, svojim žrtvama, zaslužila da bude prihvaćena kao dio Europe. Danas se i to dogodilo. Ovaj dan bit će upamćen, ako ga iskoristimo kako treba", poručio je Nikolić na društvenoj mreži Twitter.

Početak pregovora o članstvu u EU udarna je vijest u većini srbijanskih elektroničkih medija koji, uz ocjenu da je današnja konferencija u Bruxellesu označila povijesni dan za Srbiju, prenose i brojne čestitke međunarodnih dužnosnika državnim vrhu i građanima na ostvarenom cilju u dosadašnjem eurointegracijskom procesu.

"Ovo je važan dan za Srbiju, EU i Zapadni Balkan", poruka je predsjednika Europskog parlamenta Martina Shultza, dok je šef izaslanstva EU u Srbiji Michael Davenport istaknuo da će EU i dalje podržavati Srbiju.

"Prva međuvladina konferencija EU i Srbije u tijeku. Pozdravljen napredak u reformama i u dijalogu. EU će vas i dalje podržavati", citiraju mediji Davenportovu poruku na društvenoj mreži Twitter. "Sada se u povijesnom procesu mirnog ujedinjavanja europskog kontinenta otvara novo poglavlje. Stabilna, moderna, demokratska i napredna Srbija u Europskoj uniji - cilj je koji nas treba sve ujediniti", napisao je Davenport u uvodniku brošure "Pregovaračka poglavlja - 35 koraka ka Europskoj uniji".

Mediji prenose i poruku koju je posredstvom Twittera uputio povjerenik za proširenje EU Štefan Fuele u povodu početka pregovora u kojoj dodaje: "Slijedi nova zahtjevna faza.... Pregovaračka pozicija EU jasna: Srbija treba postati dobro pripremljena zemlja članica".

Šef švedske diplomacije Carl Bildt poručio je da je početak pregovora Srbije s EU značajan dan za cijelu Europu. "Danas konačno počinju pregovori Srbije o članstvu u EU. To je važan dan za cijelu Europu", naveo je Bildt.

U čestitki predsjednika crnogorskog parlamenta i Parlamentarne skupštine OESS-a Ranka Krivokapića građanima Srbije, predsjedniku i zastupnicima državnog parlamenta istaknuta je želja za uspješne pristupne pregovore i ohrabrenje da se u njima ustraje.

"Čestitam vam započinjanje ključne faze europskog puta vaše zemlje, kroz pregovarački proces s ciljem usvajanja i implementacije europskih standarda...Pregovarački put zahtijeva dodatnu snagu i odlučnost u daljnjim reformama, a europski put najveća je sigurnost za regiju i potvrda riješenosti u unapređenju kvaliteta života građana", istaknuo je Krivokapić.

Srbija je u utorak u Bruxellesu otvorila pregovore o pristupanju EU, a srbijanski premijer Ivica Dačić ocijenio je to najvažnijim događajem za zemlju od kraja Drugog svjetskog rata.

"Ovo je u povijesnom smislu dan koji se ne može zanemariti, ovo je najvažniji događaj za Srbiju poslije Drugog svjetskog rata. U strateškom smislu, ovaj dan određuje daljnji put Srbije", rekao je Dačić na konferenciji za novinare nakon završetka međuvladine konferencije o pristupanju.

Tiskovnu konferenciju iz Bruxellesa Radiotelevizija Srbije izravno je prenosila.

Izdvajamo