OSTAVLJENI

SRBIJA ZATVORILA GRANICE I ZA SVOJE DRŽAVLJANE Oko 60 Srba tri dana i noći u svojim automobilima boravi oko srpske ambasade u Ljubljani

 
Ilustracija
 Uros Hocevar/DELO / CROPIX

Srbija je zatvorila svoje granice, ali, kako se čini, i za svoje državljane. Tako barem govori slika iz Ljubljane: oko 60 državljana Srbije nalazi se na ulicama glavnog slovenskog grada oko srpske ambasade. Koja se nalazi nedaleko ljubljanskog autobusnog i željezničkog kolodvora, nedaleko centra grada, Tromostovja.

Kako piše ljubljansko Delo, nesretni Srbi ondje su već tri dana i noći, u svojim automobilima. Nemaju pristup sanitarijama jer su svi kafići zatvoreni. A imaju i problema s hranom i vodom. A sada je i ozbiljno zahladilo.

"Šofer sam i zaposlen sam u Sloveniji, ali tu nemam stana jer sam vozio po cijeloj Europi. Kad bih došao u Sloveniju prespavao bih koju noć u hotelu. U Beogradu imam obitelj, majku, djecu, nemam kamo drugamo, Kad sam u četvrtak čuo da će Srbija od petka zatvoriti granice odmah sam krenuo put Beograda. No, kad sam došao do srpske granice, a bilo nas je više, nisu nas pustili da uđemo. Na kraju nas je policija otjerala. Poslali su nas u konzulat u Vukovaru, odande su nas poslali u ambasadu u Zagreb gdje također nismo dobili nikakav odgovor. Pa sam se vratio u Sloveniju", ispričao je Anđelo Blešić.

Jedino društvo Srbima koji su ostali u Sloveniji zasad su policajci koji paze da ih ne bude više od 5 zajedno, jer je tako naredila vlada za cijelu zemlju.

Anđelo Blešić kaže da je nazvao Zorana Jankovića, gradonačelnika Ljubljane koji im je obećao pomoć. Osim u Ljubljani, državljana Srbije u takvom stanju ima još oko 50 blizu graničnog prijelaza Bregana i 60 kod Maclja.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova je reklo kako Srbija svojim postupanjem krši međunarodno pravo jer svaka država mora prihvatiti svog državljana. U slučaju da se taj problem ne riješi, Slovenija će zatražiti od Italije i Austrije da više ne propuštaju državljane Srbije.

Potvrdili su i da je Slovenija prošli četvrtak organizirala povratak svojih državljana iz Srbije i ponudila da u Srbiju vrati njezine državljane. Kad je autobus trebao krenuti, srpska konzulica je, prenosi Delo, rekla da nema dopuštenje iz Beograda da ikome od njih dozvoli ulazak u autobus koji je tako prazan otišao po slovenske državljane.

Ambasada Srbije je Delu odgovorila kako "u suradnji s nadležnim srpskim i slovenskim tijelima rade sve što je moguće da riješe ovu situaciju".

Ističu kako je njihovim državljanima sada onemogućen ulazak u Hrvatsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 08:22