NOVO NAORUŽANJE

SRBIJI USKORO STIŽE RUSKI RAKETNI SUSTAV PANCIR-S1 No, Vučić je priznao da za moćni S-400 o kojem Beograd godinama mašta - nemaju novaca

REUTERS

Sustav Pancir-S1 prema NATO-vu standardu je SA-22 Greyhound

 

Ruski raketi sustav Pancir-S1 (prema NATO standardu SA-22 Greyhound) s raketama zemlja-zrak kombiniranog kratkog i srednjeg dometa stiže u Srbiju, prema dogovoru, za koji mjesec, izjavio je direktor ruske agencije za izvoz i uvoz oružja Rosoboroneksport Aleksandar Mihejev.

Srbija zadnjih mjeseci ubrzano nabavlja oružje iz Rusije, kao, kako kažu, odgovor na naoružavanje susjeda, u prvom redu Hrvatske i Albanije. I predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je kako se Srbija naoružava jer “želi ostati slobodna zemlja” te ne “želi biti Bambi za klanje”. Vučić je napomenuo da je upoznat “u metak” koliko kupuju Hrvatska i Albanija te zašto se diže panika kada se naoružava Srbija, a ne i Hrvatska.

Doduše, iako zna sve u metak, ne zna da su Hrvatska i Albanija članice NATO-a. No, za Srbiju je uz to stigla i neugodna vijest, u petak u Beograd dolazi Thomas Zarzecki, voditelj radne skupine 231 američkog State Departmenta, a ta skupina je zadužena za primjenu sankcija prema ruskom sigurnosnom sektoru i onima koji s njim surađuju.

Thomas Zarzecki očito će ponoviti Aleksandru Vučiću ono što mu je nedavno kazao i Michael Palmer, američki izaslanik za Balkan, da bi se i Srbija mogla suočiti sa sankcijama bude li kupovala rusko proturaketno naoružanje. Vučić je i sam kazao da za sofisticirane sustave S 300 i S 400 Srbija nema novca.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo