OBITELJ BALKANSKOG KRVNIKA

SRBIJU ŠOKIRAO MILOŠEVIĆEV SIN MARKO: NA PRVOJ FOTOGRAFIJI U ZADNJIH 13 GODINA NE SLIČI NA SEBE Pojavio se na kremiranju Mire Marković...

 
Slobodan Milošević, Mira Marković i njihov sin Marko Milošević
 REUTERS

Mirjana Marković, udovica pokojnog srbijanskog lidera Slobodana Miloševića, kremirana je u četvrtak u Moskvi gdje je proteklih godina obitavala, a prije nekoliko dana je preminula.

Kako je javila BK Televizija, sahrani je prisustvovao Slobodanov i Mirin sin Marko Milošević, a od nje su se govorima oprostili Sergej Nikolajevič Baburin, akademik i nekadašnji potpredsjednik ruske Dume, i Vladimir Ivanovič Dobrenkov, prorektor Moskovskog državnog sveučilišta Lomonosov na kojem je Markovićeva, kao doktorica sociologije, bila počasni profesor.

Upravo pojavljivanje Marka Miloševića izazvalo je najviše pažnje medija, s obzirom da se o njemu godinama znalo vrlo malo jer se potpuno povukao iz javnosti.

'Žario i palio Srbijom'

Blic tako navodi kako su Markove fotografije s kremacije prve nakon trinaest godina, konstatirajući kako se promijenio do neprepoznatljivosti, a s tim se slažu i ostali beogradski mediji.

- Privilegirani "tatin sin" žario je i palio Srbijom i SR Jugoslavijom devedesetih godina prošlog stoljeća, dok je njegov otac Slobodan Milošević bio predsjednik Srbije i SRJ. Marko je pobjegao iz zemlje svega nekoliko sati pošto je Milošević svrgnut, 5. listopada 2000. godine - podsjeća Blic u opširnoj biografiji Miloševićeva nasljednika, poznatog po automobilističkim utrkama i mafijaškom stilu života te druženju s viđenijim pripadnicima srbijanskog podzemlja.

Pišu i kako je Marko bio optužen za premlaćivanje trojice članova Otpora, pokreta koji je organizirao velike demonstracije protiv Miloševića uoči njegova svrgavanja. Za to su ga teretili zajedno s nekolicinom njegovih zaštitara, no u neobičnoj pravosudnoj trakavici slučaj je naposljetku otišao u zastaru 2012. godine, a Milošević se nikada nije pojavio na sudu.

List podsjeća da se Marko uvijek razmetao bogatstvom, a njegov otac Slobodan nije nikada prihvatio tvrdnje da mu se sin razmeće, već je tvrdio da novca ima zato što je "bio vrijedan i nosio gajbice".

Ime Marka Miloševića se pojavilo u policijskoj akciji "Mreža" vođenoj protiv organiziranih grupa švercera cigareta. Prema policijskim podacima koje iznosi Blic, on nije samo uzimao postotak od drugih 'državnih' švercera, već je i sam švercao, ali uz podršku cijelog državnog aparata. Zarada koju je ostvario procjenjuje se na nekoliko stotina milijuna nekadašnjih njemačkih maraka.

U Rusiji dobili politički azil

U Rusiju je pobjegao 6. listopada 2000., a tri godine kasnije u Moskvi mu se pridružila i majka Mirjana. Prema informacijama medija, krajem 2007. godine Marko i njegova majka su dobili politički azil u Rusiji, a utočište su pronašli u elitnom kvartu u Moskvi. Smatra se da su to učinili preventivno, jer su bili svjesni da će se u Srbiji Marko suočiti sa ozbiljnim optužbama u vezi sa švercom cigareta, ali i da bi mogli biti povezani s daleko ozbiljnijim kaznenim djelima - političkim ubojstvima za koje se vjeruje da ih je naložila Mirjana Marković.

O Markovom životu u Rusiji zna se vrlo malo, osim da je povremeno boravio u majčinoj vili od tristo četvornih metara u elitnom dijelu Moskve. Spominjalo se i da se oženio Ruskinjom. U Požarevcu mu živi sin kojeg ima iz izvanbračne zajednice, podsjećaju srpski mediji.

Kći Marija godinama živi u izolaciji

Za razliku od sina Marka, Mirina kći Marija Milošević nije se pojavila na kremaciji majke u Moskvi. Ona već godinama živi u Crnoj Gori, a kako su novinarima ispričali njezini susjedi s Cetinja, uglavnom ne izlazi iz kuće. Osim što je konstantno zatvorena iza četiri zida, Marija Milošević živi i iza spuštenih roleta, a ne druži se ni s kim, osim što je katkad posjeti bivši muž Slobodan Bulatović koji je to učinio i ovih dana.

I iza Marije buran je i turbulentan život. Kada je Slobodan Milošević uhićen, iz revolta je pucala iz pištolja koji je ilegalno posjedovala na istražnog suca Gorana Čavlinu. Kasnije se pravdala da je "pucala u modro plavo nebo" te da je bila pod utjecajem alkohola i tableta za smirenje. Čim je saslušana i dala obranu, pobjegla je u Crnu Goru, a kazneno djelo neovlaštenog posjedovanja oružja u međuvremenu je otišlo u zastaru, piše Blic.

Reuters
Marija Milošević i Slobodan Milošević, arhivske fotografije

Godinama je izbjegavala sudska ročišta očajnički se pokušavajući dokopati crnogorskog državljanstva, no problem je bio što se iz sprskog nije mogla ispisati dok se protiv nje vodi kazneni postupak. Navodno proteklih godina nije bila u kontaktu s majkom niti bratom.

Iako se u medijima nije pojavila 18 godina, nedavno je dala intervju beogradskom Kuriru u kojem je izrazila svoje ogorčenje Srbijom.

- Meni je, ustvari, strašno žao što sam se uopće rodila u Beogradu 1965. godine i tamo provela svojih prvih 36 godina. Stalno maštam o tome kako bi bilo divno da tatini roditelji nikada nisu otišli odavde i da je tata bio na moru te godine kad je upoznao mamu, a da je mama došla na ljetovanje i da su se oni zaljubili i da je mama ostala ovdje s tatom. Isto bismo se rodili Marko i ja, i svi bismo bili danas sretni i zajedno - rekla je i dodala da se "nikada neće vratiti u Srbiju".

Iz intervjua je bilo razvidno da oca (za kojeg je vjerovala da je u Haagu otrovan) izuetno cijeni do razine idoliziranja.

Inače, beogradski mediji doznali su da će, kako bi se ispoštovale sve obiteljske želje, pepeo Mire Milošević biti podijeljen na dva dijela, od kojih će jedan ostati obitelji, a drugi biti položen u grobnicu u Požarevcu u kojoj je i Slobodan Milošević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 00:31