NEZADOVOLJSTVO U BIH

Srebreničani nezadovoljni presudom o deset posto odgovornosti Nizozemaca za genocid iz 1995.

 REUTERS

Presuda nizozemskog suda kojom je smanjena odgovornost Nizozemske za genocid u Srebrenici izazvala je nezadovoljstvo i ogorčenje udruga koje okupljaju članove obitelji žrtava, no odvjetnik koji ih je zastupao u tom procesu tvrdi kako će dio njih barem uspjeti ostvariti pravo na odštetu zbog pretrpljenih patnji.

Nizozemski vrhovni sud konstatirao je da je nizozemska vlada za genocid odgovorna deset posto, izmjenivši odluku žalbenog suda iz 2014. po kojoj je bila odgovorna 30 posto za masakr koji su nad Bošnjacima u srpnju 1995. počinile vojne i policijske snage bosanskih Srba

Nizozemski vojnici iz sastava mirovnih snaga Ujedinjenih naroda mogli su spasiti oko 350 muškaraca koji su potražili zaštitu u njihovoj bazi u Potočarima nakon pada te UN-ove zaštićene zone. Umjesto da ih zaštite, Nizozemci su ih potjerali van i tako izručili srpskim vojnicima koji su ih nakon toga ubili, stoji u presudi najviše sudske instance.

Svekupno su u pokolju u Srebrenici pripadnici srpskih snaga likvidirali oko 8000 Bošnjaka.

"Nama postotci ništa ne znače. Važno je da su oni (Nizozemska) odgovorni. Jako mi je žao što nisu dopustitli svojim vojnicima da svjedoče jer su oni nama žrtvama kazali kako su mogli učiniti puno više da im je to njihova vlada dopustila", kazala je za agenciju Anadolija Munira Subašić, predsjednica udruge Pokret majki enklava Srebrenice i Žepe.

Subašić je zajedno s većim brojem članova srebreničkih udruga bila na izricanju presude u Den Haagu.

Potpredsjednica udruge majki Kada Hotić nezadovoljna je presudom. "Kazali su da je Nizozemska odgovorna 10 posto i to za oko 300 ljudi a nas je tu bilo 40 tisuća. Što je s ostalima? Svi smo bili pod istim uvjetima i svi smo navodno bili zaštićeni no mi smo prevareni i ovaj sud nije donio pravdu"; istaknula je.

No mostarski odvjetnik Semir Guzin koji je bio jedan od zastupnika tužbe Srebreničana kazao je kako je najvažnije da je odgovornost Nizozemske u slučaju Srebrenice ipak potvrđena.

"Bez obzira na prvobitno razočaranje moramo ipak reći da je presudom, bez obzira na tih deset posto, odgovornost barem dijelomice potvrđena", kazao je Guzin, prenosi portal Klix.

Pojasnio je kako se obitelji žrtava sada mogu izvansudski nagoditi s nizozemskom vladom radi odštete, a ako se ne bi dogovorili uslijedile bi pojedinačne tužbe.

Odvjetnik Guzin procjenjuje kako na odštetu može računati oko tisuću osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:01