POVRATAK SMRTNE KAZNE

Šri Lanka nakon 43 godine opet uvodi vješanje, na izvršenje smrtne kazne čeka gotovo 1.300 ljudi

Maithripala_Sirisena
 Wikipedia

Šri Lanka će u sljedećih nekoliko mjeseci započeti s vješanjem osuđenih dilera droge, nakon što je posljednje 43 godine na snazi bio moratorij na pogubljenja, piše The Guardian.

Predsjednik Šri Lanke Maithripala Sirisena je pohvalio nasilnu kampanju predsjednika Filipina Rodriga Dutertea protiv trgovine drogom kao 'primjer svijetu' te najavio mogući povratak smrtne kazne prošlog srpnja.

Govoreći u parlamentu u srijedu navečer postavio je prvi raspored egzekucija. - Potrebni su nam strogi zakoni da bismo kreirali društvo u kojem se poštuju zakoni, kazao je.

- Zemlja je u ovom trenutku prepuna različitih droga, među kojima su marihuana, kokain, heroin i 'ice'. Što god da se dogodi ja ću realizirati odluku da pokrenem izvršenja smrtne kazne unutar nekoliko sljedećih mjeseci, kazao je.

Sirisena, nepopularan predsjednik kojeg u 2020. čeka teška borba za ponovni izbor je kazao da je mjesecima pokušavao vratiti izvršenje smrtnih kazni, ali su ga, kaže, blokirali birokracija i prigovori koje su podnosili zatvorenici kojima prijeti pogubljenje.

Oko 20 osuđenika za kaznena djela povezana s narkoticima je na popisu onih koji su dobili smrtnu kaznu, a u osam slučajeva šrilankanski visoki sud razmatra žalbe.

Šri Lanka je zadnji put pogubila čovjeka 1976. Otad je neke osuđene kriminalce osudila na smrt, ali kazna nije izvršena. U prosincu 2018. je 1.299 zatvorenika čekalo na smrtnu kaznu, a među njima su i 84 žene.

Sirisena je dodao: - Od organizacija za ljudska prava očekujem da ne ulažu prigovor na odluku da se uvede smrtna kazna jer se to radi da bi se pod kontrolu stavila prijetnja koju predstavljaju narkotici.

Elitna policijska jedinica ustrojena da bi se borila protiv Tamilskih tigrova je podvedena pod predsjedničku kontrolu za vrijeme krize vlasti na Šri Lanci prošlog studenog, a dana joj je ovlast da se bori protiv trgovine narkoticima.

Policija kaže da su zadnjih tjedana razbili nekoliko lanaca trgovine drogom, a jedan od šefova kriminalne skupine je uhićen u Dubaiju ranije ovog tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:52