RAT TRAJE DULJE OD ŠEST GODINA

STANJE U SIRIJI JE DRAMATIČNO Hitnu humanitarnu pomoć treba 13 milijuna ljudi

 Bassam Khabieh / REUTERS

Više od 13 milijuna ljudi, od kojih gotovo polovina djece, treba humanitarnu pomoć u Siriji, bez obzira na relativno smirenje nasilja u toj zemlji u kojoj rat traje dulje od šest godina, upozorio je UN u utorak.

U sukobu u Siriji od 2011. je poginulo više od 330.000 osoba a raseljeno je više milijuna stanovnika. Počinje sedma godina krize a obim, težina i složenost potreba u Siriji su dramatični, naglašava se u izvješću UN-ova Ureda za humanitarne poslove (OCHA).

Oko 13,1 milijuna osoba, ili sedam od deset stanovnika Sirije, treba humanitarnu pomoć, prema izvješću koje precizira da je za gotovo polovinu ta potreba prešla kritični prag. Djeca predstavljaju 40 posto potrebitih, naglašava UN.

Četiri su zone deeskalacije uvedene u Siriji i u njima u načelu prekid vatre poštuju i režimske snage i pobunjenici. Tijekom 2017. se više od 721.000 osoba vratilo.

UN primjećuje pad nasilja, posebice u zonama deeskalacije, ali upozorava na intenziviranje nasilja posebice u Istočnoj Guti. Ta pobunjenička zona, istočno od Damaska, opkoljena od 2013., bila je na meti bombardiranja režima u kojima je u tjedan dana poginulo više desetaka stanovnika. UN ističe da tamo vladaju teške nestašice hrane i lijekova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:25