NAFTNE SANKCIJE

State Department upozorava građane da ne putuju u Venezuelu: prosvjedi mogu dovesti do 'samovoljnih uhićenja američkih građana'

Oporbeni vođa i privremeni predsjednik Venezuele Juan Guaido
 REUTERS

State Department upozorio je u utorak Amerikance da ne putuju u Venezuelu navodeći kao razloge kriminal, građanske nemire, loše zdravstvo i proizvoljna uhićenja američkih građana.

Odluka o podizanju preporuke s niže razine "izbjegavati" na višu "nemojte putovati" uslijedila je nakon što je američki predsjednik Donald Trump priznao oporbenog vođu Juana Guaida za privremenog predsjednika Venezuele.

State Department posebice upozorava na kriminal, na prosvjede koji se mogu pretvoriti u nasilje i na "samovoljna uhićenja američkih građana", navodi se.

Washington je povukao dio osoblja iz Venezuele i nametnuo sankcije državnoj naftnoj kompaniji PDVSA.

Prošle je godine izvoz iz te latinoameričke zemlje prema podacima tvrtke Refinitiv o brodskim isporukama i navodima izvora u industriji potonuo na nešto više od milijun barela dnevno, s 1,6 milijuna barela dnevno u godini ranije.

U Petromatrixu procjenjuju da će se u sadašnjim uvjetima smanjiti za dodatnih oko 500 tisuća barela dnevno.

Američka administracija formalno je predala samoproglašenom venezuelskom predsjedniku Juanu Guaidou nadzor nad venezuelskim bankovnim računima u Sjedinjenim Državama.

Čelnik američke diplomacije Mike Pompeo potpisao je dokument kojim se Juanu Guaidou povjeravaju "računi venezuelske vlade i venezuelske središnje banke u FED-ovoj banci u New Yorku i u svim drugim američkim bankama", rekao je glasnogovornik State Departmenta Robert Palladino.

"Ta će potvrda pomoći legitimnoj vladi u Venezueli da sačuva imovinu u korist venezuelskog naroda", ocijenio je Palladino.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:51