VESTAGER UPOZORAVA

ŠTO ĆE BITI S NOVOM LJUBLJANSKOM BANKOM? Komisija nije sigurna da je prijedlog Slovenije oko restrukturiranja adekvatan, počela dubinsku analizu

 
Margrethe Vestager
 Francois Lenoir / REUTERS

Europska komisija nije sigurna da je prijedlog slovenske vlade iz prosinca prošle godine oko restrukturiranja Nove ljubljanske banke (NLB) adekvatna zamjena za preuzetu obvezu o prodaji 75 posto udjela u toj banci i stoga pokreće dubinsku analizu toga prijedloga, izjavila je u petak povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

"Slovenija je predložila promjene svoje obveze o prodaji 75 posto dionica Nove ljubljanske banke (NLB) i nije ispunila postojeću obvezu. Dužnost je zemalja članica da poštuju svoje obveze. U ovoj fazi sumnjamo da je slovenski novi prijedlog jednak prvotnoj obvezi i stoga otvaramo dubinsku istragu. Moramo biti sigurni da je Nova ljubljanska banka, koja je primila znatnu državnu potporu, dugoročno održiva za slovenske porezne obveznike i moramo osigurati jednaki tretman svih zemalja članica", izjavila je Vestager.

Komisija je u prosincu 2013. godine odobrila znatnu državnu pomoć NLB-u, u iznosu od 2,32 milijarde eura, a Slovenija se obvezala da će prodati 75 posto dionica te banke. U svibnju prošle godine Slovenija je zatražila da joj se omogući postupna prodaja dionica NLB-a u dvije tranše, što je Komisija odobrila.

Međutim, Slovenija je u lipnju prošle godine zaustavila prodaju dionica i nije izvršila obvezu prodaje prve tranše dionica do kraja prošle godine. Isto tako, nije ispunila ni alternativnu obvezu o prodaji podružnica NLB-a na Balkanu. "Budući da Slovenija nije ispunila svoje obveze, državna potpora dodijeljena 2013. godine nije zakonita. Također, Komisija sumnja da se alternativne mjere koje je Slovenija predložila u prosincu 2017. mogu smatrati ekvivalentnima slovenskoj prvotnoj obvezi", navodi Komisija.

Slovenija je potkraj prošle godine predložila novi paket kojim bi zamijenila svoje obveze o prodaji 75 posto dionica NLB-a. U tom paketu je predložila znatno produljenje rokova za prodaju te imenovanje neovisnih skrbnika, koji će se brinuti o državnim dionicama u toj banci do okončanja prodaje. Slovenija je također predložila da se sve ostale obveze prestanu primjenjivati s 31. prosincem 2017.

Komisija navodi da može prihvatiti samo one promjene u postojećim obvezama koje se mogu smatrati ekvivalentnima originalnim obvezama. Također, nove mjere moraju osigurati održivost NLB-a u istim razmjerima iz prvotne obveze te se mora izbjeći moguće kršenje tržišnog natjecanja, navodi Komisija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:48