REAKCIJA KREMLJA

ŠTO ĆE NAPRAVITI RUSI AKO AMERIKANCI NAPADNU IRAN O dramatičnoj eskalaciji krize na Bliskom istoku oglasila se Moskva

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 16.09.2019. u 16:28

A satellite image shows an apparent drone strike on an Aramco oil facility in Abqaiq, Saudi Arabia September 14, 2019. Planet Labs Inc/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO SALES NO ARCHIVES TPX IMAGES OF THE DAY
Planet Labs Inc via REUTERS

Satelitska snimka napada na postrojenja Saudi Aramca

Rusija je u ponedjeljak poručila da nije prihvatljivo govoriti o mogućoj odmazdi za napade na saudijska naftna postrojenja te je pozvala zemlje u regiji i širu međunarodnu zajednicu da ne brzaju sa zaključcima smatrajući da je kontraproduktivno koristiti taj izgred za jačanje napetosti s Iranom.

"Vjerujemo da je kontraproduktivno koristiti ovo što se dogodilo za jačanje napetosti u vezi Irana u skladu s dobro poznatom američkom politikom", priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova, prenosi Reuters.

"Prijedlozi da se poduzmu stroge mjere odmazde, o kojima se, čini se, razgovara u Washingtonu, još su više neprihvatljive", dodaje se.

Rusija, po priopćenju, vjeruje da su razmjena napada na civilne mete "izravna posljedica žestokog vojnog sukoba i političke krize u Jemenu".

Kremlj je pozvao bliskoistočne zemlje i širu međunarodnu zajednicu da ne brzaju sa zaključcima u vezi tih napada.

"Pozivamo sve zemlje da se suzdrže od svakog djelovanja ili ishitrenog zaključka koji bi mogao pogoršati situaciju, nego, naprotiv, da zauzmu poziciju koja će pridonijeti njezinu smirivanju", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima, prenosi France Presse.

Ruski predsjednik Vladimir Putin trebao bi u listopadu doputovati u službeni posjet Saudijskoj Arabiji. Datum će biti objavljen naknadno, rekao je Peskov.

Napadi dronovima na dva postrojenja saudijske naftne tvrtke Aramco u pokrajinama Abkaiku i Kuraisu u subotu izazvali su požare i znatno smanjenje proizvodnje, a odgovornost za napade preuzeli su jemenski pobunjenici Huti.

SAD krivi Iran koji to niječe. Američki predsjednik Donald Trump u nedjelju je sugerirao da je SAD spreman na odmazdu za te napade.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo