IŠČLANJENJE

'ŠTO ĆEMO SAD?' Ujedinjeno Kraljevstvo, jutro nakon izlaska iz Europske unije: Evo kako britanski mediji izvještavaju o Brexitu

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 01.02.2020. u 11:13

Brexit supporters dance during a Brexit Celebration party at Woolston Social Club in Warrington, north west England on January 31, 2020, the day that the UK formally leaves the European Union. - Britain on January 31 ends almost half a century of integration with its closest neighbours and leaves the European Union, starting a new -- but still uncertain -- chapter in its long history. (Photo by Oli SCARFF / AFP)
AFP

 

Razdoblje podjele i nesigurnosti nastavlja se, ocjenjuju britanski mediji u subotu pošto je u ponoć Ujedinjena Kraljevina napustila Europsku uniju.

"Što je sljedeće?", pita se The Telegraph i dodaje da Johnson "pojačava pritisak" na pregovore koji tek trebaju odrediti buduće odnose s Bruxellesom.

Jedan od najpopularnijih britanskih tabloida, zagovornik Brexita, "The Sun", poigrava se sloganom iz 60-ih "Vodite ljubav, ne rat" pa piše "Vodite izlazak, ne rat".

"Brexit je izvršen", piše tabloid Daily Mail na naslovnici.

Malo će se toga promijeniti u 11 mjeseci dugoj prijelaznoj fazi jer dvije strane razgovaraju o budućim sporazumima o trgovini, sigurnosti i političkoj suradnji.

Dužnosnici u Bruxellesu upozoravaju da je vremenski rok krajnje ambiciozan, no Johnson je odbio bilo kakvo produljenje.

Josep Borrell, visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku, rekao je da je imenovao novog veleposlanika u Londonu od subote, kada Velika Britanije postaje "treća zemlja" za EU.

Britanski zastupnici u Europskom parlamentu napustili su tu ustanovu u petak, a britanske zastave su uklonjene sa zgrada Europske unije.

"Mi žalimo zbog odluke Ujedinjene Kraljevine da napusti našu Uniju, ali poštujemo njihov izbor i spremni smo ga provesti", rekao je Borrell.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo