ISLAMSKA DRŽAVA

ŠTO NOSE SA SOBOM ŽENE KOJE BJEŽE IZ KALIFATA ISLAMSKE DRŽAVE 'Muškarci nemaju ništa, ali kada otvorimo ženske torbice silno se iznenadimo'

 REUTERS

Dok pretražuju žene koje bježe iz ruševina kalifata Islamske države (IS) na istoku Sirije, borci protudžihadističke koalicije nemalo se iznenade kada u njihovim torbama pronađu pištolje, računala, zlatni nakit ili mlijeko u prahu.

Posljednjih su dana tisuće osoba pobjegle iz posljednjeg uporišta IS-a u selu Baghouzu, jer im nije preostalo drugo nego prijeći na teritorij Sirijskih demokratskih snaga (SDF), arapsko-kurdskog saveza protiv džihadista.

U ponedjeljak su stotine ljudi prebačene kamionima, a žene u nikabima posivjelima od prašine, objašnjavaju da su ponijele samo odjeću i mlijeko.

Jedna 35-godišnja Sirijka iz Alepa, majka troje djece, otvara malu torbicu i vadi gotovo praznu kutiju mlijeka u prahu i objašnjava da nema ništa.

Osamnaestogodišnja borkinja SDF-a detaljno pretažuje žene i njihove torbe i upozorava da ponekad skrivaju oružje ispod nikaba ili među dječjom odjećom.

"Najčešće pronalazimo računala i druge elektroničke naprave. Ali i pištolje, streljivo, noževe i zlato", upozoravaju borci SDF-a.

"Muškarci ne prenose ništa, te predmete pronalazimo isključivo kod žena", dodaju oni.

Oko 50.000 osoba, većinom članovi obitelji džihadista od prosinca je napustilo uporište IS, prema podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR).

Među njima je bilo više od 5000 džihadista, koji su se uglavnom predstavljali kao civili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:22