PANDEMIJA

ŠTO SE DOGAĐA S KORONAVIRUSOM U NJEMAČKOJ Tamošnji znanstvenici nisu zabrinuti zbog porasta broja novooboljelih nakon izlaska države iz karantene

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 12.05.2020. u 21:16

Healthcare workers place a nasal swab from a patient into a tube for testing at the Brightpoint Health and UJA of NY Federation free pop-up coronavirus (COVID-19) testing site on May 8, 2020 in the Brooklyn borough of New York City. - The US Food and Drug Administration (FDA) on May 8, 2020 approved the first diagnostic test for coronavirus using saliva samples collected at home. (Photo by Angela Weiss / AFP)
AFP

Njemački znanstvenici nisu zabrinuti zbog podataka o širenju koronavirusa u toj zemlji, unatoč pojedinim pomalo paničnim izvještajima da su vlasti u Berlinu možda prebrzo odlučile pustiti građane iz karantene. Takozvana R0 oznaka, koja je pokazatelj širenja virusa među populacijom, iznad je koeficijenta 1,00 bila tri uzastopna dana. To doslovce znači da, statistički, jedna zaražena osoba virus širi među više od jedne osobe. Znanstvenik sa znamenitog instituta Robert Koch, dr. Lars Schade, kaže da bi se počeli brinuti kada bi R0 porastao na vrijednosti između 1.2 i 1.3 nekoliko dana uzastopce.

BBC javlja kako on istovremeno tvrdi da manji prosječni broj infekcija ipak može predstavljati rizik.

- Već pri vrijednostima od 1.2 do 1.3, nastave li se one neko vrijeme, možemo očekivati situaciju koja bi nas mogla zabrinuti - rekao je.

No, Reuters je u međuvremenu javio da je, prema najnovijim podacima spomenutog instituta, u utorak R0 pao ispod 1, na 0,94 te da se ne očekuje njegov novi porast sugerirajući da su tri dana rasta posljedice sporadičnih i lokaliziranih žarišta zaraze.

Njemačka je krajem prošlog tjedna imala više od 7.500 smrtnih slučajeva od COVIDA-19, a dnevno je u zemlji živote od virusa gubilo između 100 i 200 osoba. Broj smrtnih slučajeva u nekim europskim zemljama, poput Italije, Velike Britanije i Španjolske, mnogo je veći.

Razina opasnosti od zaraze novim koronavirusom mjeri se brzinom njegova širenja, što se među znanstvenicima markira oznakom R. Konkretno, bude li razina veća od broja 1, epidemija može eskalirati. Naime, ovi brojevi označavaju koliko ljudi može biti zaraženo od samo jedne bolesne osobe.

Ipak, iako imaju R neznatno manji od upozoravajućih jedan, u Njemačkoj se zasad ne brinu. Odnosno, ne paničare.

Procijenili su da manje od tisuću osoba svakog dana biva zaraženo. Čak i kad bi se razina zaraze povećala, problem bi mogao biti riješen stalnim testovima i nadzorom, piše znanstveni urednik na BBC-u David Shukman.

Primjerice, kaže on, samo u Velikoj Britaniji svakog se dana zarazi oko dvadeset tisuća ljudi. Pri takvim brojkama razina R pokazatelja mogla bi, čak i pri najmanjem porastu, biti izuzetno opasna, no ne i u slučaju ovako malenih brojeva kakvi su u Njemačkoj.

Profesor Tobias Welte sa Sveučilišta u Hannoveru kaže kako se mogu vidjeti neka nova njemačka žarišta virusa, poput postrojenja za proizvodnju mesa, ali da treba biti realan i uvidjeti kako broj zaraženih u Njemačkoj pada.

Njemačka ima gotovo 180.000 oboljelih od COVIDA-19.

Izdvajamo