SLUČAJ SKRIPALJ

ŠTO SE KRIJE IZA ZATVARANJA RUSKOG KONZULATA U SEATTLEU Trump je imao dva jaka razloga zbog kojih je izabrao baš konzulat na zapadnoj obali SAD-a

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 27.03.2018. u 23:05

Reuters, Američka mornarica

 

Trumpova administracija u ponedjeljak je odlučila protjerati 60 ruskih diplomata iz New Yorka i Washingtona te su zatvorili ruski konzulat u Seattleu, a sve zbog trovanja ruskog agenta Sergeja Skripalja.

Američke vlasti smatraju da je taj konzulat bila ključna stanica za ruske obavještajne aktivnosti.

Američka televizija CNBC iznijela je neke zanimljive detalje vezane za konzulat u Seattleu. Ističu kako je manje od 48 kilometara od konzulata nalazi najveći arsenal nuklearnog oružja u Sjedinjenim Državama.

Bijela kuća je u obrazloženju za takav postupak istaknula da se konzulat nalazi u neposrednoj blizini podmorničke baze Kitsap-Bangor te Boeinga, vodećeg svjetskog proizvođača aviona, čiji se najveći proizvodni kapaciteti nalaze u Everettu pokraj Seattlea.

Na upit novinara jesu li Rusi špijunirali spomenutu podmorničku bazu, službeno je objašnjenje bilo pomalo nejasno.

People walk towards One Union Square, the building that houses the Consulate General of Russia in downtown Seattle, Washington, U.S., March 26, 2018. REUTERS/Lindsey Wasson
REUTERS

Zgrada u kojoj se nalazi konzulat

A Boeing Air Force KC-46 aerial refueling tanker is parked near Boeing Field in Seattle, Washington, U.S., March 26, 2018. REUTERS/Lindsey Wasson
REUTERS
 

- Ovakva odluka Bijele kuće nije donesena zbog pokušaja prikupljanja podataka od strane ruskih vlasti. Riječ je o sveobuhvatnom pogledu na sposobnost prikupljanja obavještajnih informacija u Sjedinjenim Državama, a konzulat u Seattleu je lokacija od posebnog značaja, navodi jedan neimenovani dužnosnik.

Drugi je dužnosnik rekao da konzulat u Seattleu imao određenu ulogu u prikupljanju obavještajnih informacija u Sjedinjenim Državama, ali nije htio precizirati o čemu je riječ.

- Procijenili smo da je ruski konzulat u Seattleu dio šireg problema neprihvatljivo velikog broja ruskih obavještajaca u Sjedinjenim Državama, rekao je taj dužnosnik.

- Mislimo da ovaj potez šalje vrlo jasan signal, osobito zbog činjenice da će na zapadnoj obali SAD-a Rusi imati smanjenu sposobnost špijuniranja naših građana, rekao je.

Stručnjaci vjeruju da podmornička baza Kitsap-Bangor skriva najveću koncentraciju nuklearnog oružja u SAD-u, ako ne i na svijetu, piše CNBC.

Ondje je uskladišteno nekoliko stotina dodatnih bojevih glava.

Na upit CNBC-a za komentar Pentagon i američka ratna mornarica nisu odmah odgovorili.

The Consulate General of the Russian Federation in Seattle, Washington, U.S., March 26, 2018. REUTERS/Lindsey Wasson
REUTERS

Generalni konzulat Ruske Federacije u Seattleu

Kitsap-Bangor također je baza više od polovice mornaričkih podmornica za lansiranje balističkih projektila, od velikog značaja za rusku vladu.

Također, bazu kod Seattlea čuva nevelik broj dupina i morskih lavova koji patroliraju vodama u saveznoj državi Washington.

Obje vrste životinja mogu pronalaziti mine i uočiti plivače u mračnim vodama, a dupini mjesto na kojem je mina ili ronilac mogu označiti svjetlećim signalom. Morski lavovi, pak, u svojim ustima nose kabel i uređaj sličan lisičinama koji stavljaju na nogu terorista, a mornari kasnije pomoću kabela mogu privući 'zarobljenika'.

Spominjanje Boeinga kao potencijalne mete za rusko špijuniranje rukovodeće ljude kompanije zatekao je u čudu.

Zasad su odbili špekulirati o razlozima zbog kojih se Bijela kuća odlučila na takav potez.

Jedan od razloga mogao bi biti želja jedne od svjetskih supersila da špijunira američku tehnologiju unutar Boeinga, drugog najvećeg proizvođača aviona. Boeing ima jake trgovinske veze s Rusijom, koja uključuje izvoz titana za njihove putničke avione.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo