REZULTAT SABOTAŽA?

Što se to događa u Rusiji: U dva tjedna niz požara i eksplozija pogodio strateška postrojenja

Nagađa se da bi ovi požari mogli biti rezultat diverzije povezane s ratom u Ukrajini

Požar skladišta nafte u Brjansku

 Yevgeny Shchukin/Tass/Profimedia

Rusija je danas objavila da istražuje uzrok požara koji je izbio rano ujutro u skladištu nafte u gradu Brjansku, 154 kilometra od granice s Ukrajinom. Društvenim mrežama proširile su se snimke dviju eksplozija, s požarom koji bjesni oko golemog rezervoara nafte. Nitko nije ozlijeđen, tvrdi rusko Ministarstvo za izvanredne situacije.

To ministarstvo objavilo je da je požar izbio u objektu u vlasništvu naftne kompanije Transneft. Ministarstvo energetike tvrdi da imaju dovoljno zaliha, pa nema prijetnje opskrbi dizelom i benzinom u Brjansku. Nema indicija da su požar i eksplozije povezani s ratom s Ukrajinom, prenosi Reuters, no na društvenim mrežama pojavile su se spekulacije da je riječ o ukrajinskom raketnom udaru.

image

Požar skladišta nafte u Brjansku

Not Supplied/Willwest News/Profimedia

Ruske su vlasti prošli tjedan ustvrdile da su ukrajinski helikopteri pogodili stambene zgrade i ozlijedili sedam osoba na području Brjanska. U Rusiji je u posljednjih tjedan dana izbilo više požara i eksplozija koji bi, kako se nagađa, mogli biti rezultat diverzije povezane s ratom u Ukrajini. Samo 21. i 22. travnja izbili su požari u vojnom postrojenju Tver te u kemijskoj tvornici Dmitrijevski, treći je požar uništio veći dio TsNIIMasha, znanstvenog centra za rakete i svemirske letjelice Roskosmosa u Koroljovu, a četvrti požar jedan vojni fakultet u blizini.

image

Požar skladišta nafte u Brjansku

Max Kirilovky/Tass/Profimedia

U važnom ruskom vojnom istraživačkom institutu u Tveru u požaru je poginulo sedam osoba, a 25 ih je nestalo, izvijestila je agencija TASS u četvrtak. Deset ljudi vodilo se nestalima. Brzo je zahvatio gornja tri kata zgrade, pa su mnogi skakali s prozora. Glavna zgrada instituta potpuno je izgorjela. Nekoliko sati poslije objavljeno je da je požar izbio na jednoj od najvećih ruskih kemijskih tvornica, Dmitrijevski u Kinešmi, oko 400 kilometara od Moskve. Ta tvornica na svojoj web stranici ističe da je najveći proizvođač butil-acetata i industrijskih otapala u Rusiji i istočnoj Europi.

image

Požar skladišta nafte u Brjansku

Margarita Matvienkova

Požar je izbio i u svemirskom centru u Rusiji, u gradu Koroljovu blizu Moskve. Gori TsNIIMash, ruski raketni i svemirski znanstveni centar, dio Roskosmosa. Putin je TsNIIMash posjetio prije dva tjedna i razgovarao s njegovim generalnim direktorom Dmitrijom Rogozinom, bivšim potpredsjednikom vlade.

image

Požar skladišta nafte u Brjansku

Margarita Matvienkova

Prema priopćenju iz Kremlja, razgovarali su o američkim sankcijama, prema kojima se od 1. siječnja 2023. godine bilo koje svemirsko vozilo s bilo kojom komponentom ili mikročipom američke proizvodnje ne može lansirati u svemir ruskom raketom-nosačem ili s ruskog kozmodroma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:31