ŽARIŠTE

ŠTO SE TO DOGAĐA U SJEVERNOJ MAKEDONIJI Dok u dobrom dijelu Europe epidemija koronavirusa jenjava, kod njih bilježe rekordne brojeve oboljelih

 
Ilustracija
 - / Xinhua News / Profimedia

U Sjevernoj Makedoniji situacija je proteklih dana zabrinjavajuća - u petak je prijavljen najveći broj novozaraženih koronavirusom od početka epidemije, a zbog ponovnog širenja virusa zemlja je bila prisiljena ponovno uvesti policijski sat, piše Blic.

Broj novozaraženih u Sjevernoj Makdoniji počeo je rasti krajem svibnja. Tako je 29. svibnja registriran porast od 59 novih slučajeva, a u petak čak 120 novooboljelih, što je najveći porast od početka epidemije.

Zbog alarmantne epidemiološke situacije, vlada je bila prisiljena ponovno uvesti policijski sat u Skoplju, Tearcu, Želinu, Jegunovcu, Tetovu, Kumanovu, Lipkovu i Štipu. Potpuna zabrana kretanja stupila je na snagu u četvrtak u 21 sat i trajat će do ponedeljka ujutro, dok će subota biti neradni dan.

Epidemiološka situacija u zemlji zabrinula je i Bugarsku koja je uvela dvotjednu karantenu za sve koji dolaze iz Sjeverne Makedonije.

Nagli skok broja oboljelih u Sjevernoj Makedoniji ne predstavlja “drugi val”, već samo nastavak postojeće epidemije, ocijenio je za Blic poznati srpski epidemiolog prof. dr. Branislav Tiodorović. Prema njegovim riječima, moguće je da je do skoka broja oboljelih u toj zemlji došlo i zbog povećanog testiranja, ali da tako veliki skok u svakom slučaju zahtijeva posebnu pažnju i analizu.

- Očigledno da su oni doživjeli da se na neki način vrati taj nedovoljni uvid u situaciju koju su imali i da broj oboljelih skoči za više od pet puta. Moguće da su testirali i neki kolektiv s potencijalno zaraženima i da je zbog toga došlo do skoka, a da su prije toga imali manje testiranja. Pravilo je: Tko testira, on otkrije. Tko ne testira - on ne otkrije. A zašto? Pa zato što sada dominiraju laki ili asimptomatski slučajevi. Ako se slučajno testiraju iz nekog razloga - putovanja, odlaska negdje ili vraćanja na posao, onda se pojavi veći broj. Prema tome, treba računati na to. Ne mora uvijek biti žarište, ne mora uvijek biti neka ograničena epidemija, jednostavno može biti posljedica testiranja - objašnjava prof. dr. Tiodorović.

Prema njegovim riječima, u ovoj fazi epidemije manje promjene u broju oboljelih su očekivane, ali ako je u pitanju skok kao u Sjevernoj Makedoniji, onda tome treba posvetiti posebnu pažnju.

- Događa se da imamo ponekad manje, ponekad više, a kod Makedonaca je to ipak izrazito neki skok od 23 na 120, što je ipak puno. To, kažem, može biti i posljedica povećanog testiranja, uvida u neku situaciju, na primjer neke radne organizacije ili nekog većeg broja testiranih zbog povratka na posao ili zbog odlaska na inozemstvo. I mi, i svi ostali možemo očekivati male skokove i padove u broju oboljelih, ali ako je to tako veliki skok onda je to već za jednu ozbiljniju analizu. A kad su manja kretanja, kao što je sada bilo kod nas: 48, pa 65, 69, pa opet pad na 38, 39 - to su male promjene i one mogu biti uzrokovane većim brojem testova. Moramo biti svjesni sada da ima mnogo više ljudi koji nemaju nikakve simptome, a pozitivni su - ističe on.

- Ovo u Sjevernoj Makedoniji nije drugi val, drugi val ne očekujemo sada. On može biti tamo negdje u kasnu jesen i zimu, ako ga bude bilo. A to hoće li ga biti kao drugoga vala, ovisit će o tome što se događa na južnoj polutki. Brazil je izbio na drugo mjesto s velikim brojem oboljelih i umrlih. Dalje slijedi Argentina, također mnogoljudna zemlja. Ako se virus održi na južnoj polutki u humanoj populaciji onda će se nama vratiti s kasnom jeseni ili zimom, kao drugi val. I onda je moguće da ga imamo, ne u ovako teškom obliku kao što je ovaj bio, nego više kao što to kod gripe zovemo sezonski tip. Neće biti neuobičajeni broj oboljelih. Bit će mnogo manji, mnogo uobičajeniji broj oboljelih i svesti ćemo ga na nešto što spada u respiratorne infekcije. Ali, on i tada može izazvati ozbiljnu bolest. Najugroženiji će biti, kao i dosada, kronični bolesnici, kardiovaskularni, plućni, endokrini bolesnici, dijabetičari, osobe starije od 65 godina. U tu grupu spadaju, iako ih ima malo, trudnice i rodilje jer one imaju prirodni pad imuniteta - navodi dr. Tiodorović.

Zbog naglog porasta broja slučajeva Sjeverna Makedonija je do daljnjeg odlgodila otvaranje granica.

- Još je rano za otvaranje granica, putovanja značajno povećavaju rizik od donošenja virusa iz neke od susjednih država. Provjerit ćemo podatke, napraviti analize i odlučiti kad je pravi trenutak za otvaranje granica. Imamo tjedan dana da razmislimo o tome - rekao je ministar zdravlja Sjeverne Makedonije Venko Filipče, piše Blic.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 03:28