ŠOKANTNI IZBORNI REZULTATI

ŠTO SE TO DOGODILO U HRVATSKOM SUSJEDSTVU Analitičari nakon uspjeha ekstremista i populista u Italiji: 'Prve naznake ovoga vidjele su se još 2016.'

 
Matteo Salvini
 Stefano Rellandini / REUTERS

Uspjeh antiestablišmentskih stranaka na parlamentarnim izborima u nedjelju u Italiju pokazuje duboki jaz između sjevera, zabrinutog zbog pritiska migracija i juga, gospodarski zaostalog koji su napustile tradicionalne stranke.

Promatrači su se pitali u ponedjeljak o razlozima koji su potaknuli Talijane da glasaju za Pokret pet zvijezda (M5S), koji se protivi sustavu i Ligi, eurofobnoj i antiimigracijskoj stranci, dok su ekonomski pokazatelji u zemlji u plusu, s porastom rasta i smanjenom nezaposlenošću.

"Na jugu, glasanje za Pokret pet zvijezda izražava prosvjed dijela zemlje koji se osjeća zanemareno dok se oporavak odnosi samo na sjever zemlje”, kaže politolog Roberto D'Alimonte.

Ne prestaje rasti ogorčenje prema političkoj "kasti" na vlasti, osumnjičenoj za sva zla, počevši od korupcije. To nije usamljeni slučaj u Europi, ali je osobito izražen u Italiji, gdje politiku često smatraju nemoćnom u rješavanju problema.

Nezadovoljstvo se pokazalo već krajem 2016. tijekom ustavnog referenduma, kada je jug velikom većinom odbio reforme, ali i vladu lijevog centra koju je tada vodio Matteo Renzi.

Politolog Giovanni Orsina drži da je "signal s parlamentarnih izbora jasan", dok Italija pokušava prekinuti sa starom političkom klasom na vlasti. "Očito je da su dvije slabe točke ove faze tranzicije bile Demokratska stranka (lijevi centar, na vlasti) i Forza Italia, desni centar Silvija Berlusconija koji su se desetljećima izmjenjivali na vlasti.

Mada koalicija desnog centra, čiji je član Forza Italia, vodi s 37 posto glasova, sada ju je pretekla Liga Mattea Salvinija, bliska francuskoj Nacionalnoj fronti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:03