KAMPANJA

ŠTO ZNAČE BRITANSKI IZBORI 12. PROSINCA? Sve osim jake Johnsonove većine znači referendum ili odustajanje od Brexita

Boris Johnson (desno) i Jeremy Corbyn (lijevo)
 Kirsty Wigglesworth / REUTERS

Ujedinjeno Kraljevstvo održat će prijevremene izbore 12. prosinca ove godine, a rezultati bi mogli ponuditi konačan odgovor na pitanje ostaje li UK u Europskoj uniji ili izlazi i pod kojim uvjetima.

Većina parlamentarnih zastupnika prekjučer navečer podržala je vladin zakon o prijevremenim izborima, čime je neslužbeno počela predizborna kampanja. Konzervativna stranka premijera Borisa Johnsona priprema se za izbore još od lipnja, kad je Johnson preuzeo stranku i vladu, no i ostale veće stranke spremne su za izbore. Poruka konzervativaca je “odradimo Brexit!”.

Laburisti su brzo reagirali objavom videa na društvenim mrežama, s porukom “imamo priliku kakva se pojavljuje jednom po generaciji, ponovno sagraditi i reformirati našu državu i naše društvo”.

“Vrijeme je za stvarnu promjenu”, zaključak je laburističke kampanje koja će pokušati kapitalizirati činjenicu da su konzervativci na vlasti već više od desetljeća.

Za vrijeme pitanja upućenih premijeru u parlamentu jučer, posljednjih u ovom sazivu parlamenta, Johnson i čelnik laburista Jeremy Corbyn jedan su drugome dijelili pitanja i odgovore koji su upozoravali na to u kojem će se smjeru kretati kampanja dviju najvećih stranaka.

Pozicija konzervativaca

Corbyn je Johnsona najžešće pritiskao zbog stanja u britanskom zdravstvu i opasnosti da bi u sklopu budućeg trgovinskog sporazuma s SAD-om britansko zdravstvo moglo biti privatizirano. Johnson je, pak, laburiste napadao zbog plana o “održavanju dvaju novih referenduma” - najavljenog referenduma o Brexitu u slučaju ostanka te novog škotskog referenduma o neovisnosti.

Iako se Corbyn načelno protivi novom škotskom referendumu, činjenica je da možda neće moći doći na vlast bez podrške Škotske nacionalne stranke SNP, koja bi u novom sazivu mogla imati i više od 50 zastupnika, a koja bi svoju podršku sigurno uvjetovala novim referendumom.

Čelnica Liberalnih demokrata Jo Swinson jasno je dala do znanja da ne namjerava koalirati ni s Johnsonom ni s Corbynom, nakon što je obojicu proglasila “nesposobnima da budu premijeri”. Predstavila je sebe kao premijersku kandidatkinju i najavila da očekuje više od sto zastupnika u sljedećem sazivu.

Prema sadašnjim anketama, konzervativci bi mogli imati većinu od oko 50 zastupnika, no ta većina ovisi o tome koliku će prednost moći zadržati pred ostalim strankama. Rast laburista od jednog ili dva postotka već bi značio gubitak većine u novom sazivu.

Prema analizi Financial Timesa, Johnson se upušta u ozbiljan rizik s prijevremenim izborima. Pozicija konzervativaca identična je kao na prošlim izborima, kad je stranku vodila Theresa May, no ona je u izbore ušla s podrškom većom osam postotaka. Johnson nije isporučio Brexit i pregazio je vlastita obećanja, a laburisti su na prošlim izborima postigli znatno bolji rezultat nego što su im predviđale ankete.

Ostanak

Gledano iz perspektive Brexita, bilo što osim apsolutne većine za Johnsona vjerojatno znači novi referendum ili odustajanje od izlaska iz EU. Koliko god konzervativci bili jaki, nemaju nikakav koalicijski potencijal, a ostale bi se stranke mogle dogovoriti barem o novom referendumu, na kojem bi većina građana ovaj put najvjerojatnije odabrala ostanak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 20:29