'STRATEŠKI VAŽNA REGIJA'

Stoltenberg: Članstvo u NATO-u pomoći će Crnoj Gori u učvršćivanju sigurnosti u regiji

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 31.12.2017. u 14:45

NATO Secretary-General Jens Stoltenberg gives a news conference during a NATO defence ministers meeting at the Alliance headquarters in Brussels, Belgium, November 8, 2017. REUTERS/Eric Vidal - RC1C21D21730
REUTERS

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u intervjuu objavljenom u nedjelju da će članstvo u Sjevernoatlantskom savezu pomoći Crnoj Gori u učvršćivanju sigurnosti i stabilnosti u regiji.

Stoltenberg je istaknuo u intervjuu za podgoričke Dnevne novine da je NATO savez demokracija ujedinjen s jednim ciljem - da zemlje članice stoje jedna uz drugu i međusobno se brane, te kako je "uvjeren da će članstvo u NATO pomoći Crnoj Gori u učvršćivanju sigurnosti i stabilnosti u regiji".

Crna Gora je službeno postala 29. članicom NATO-a u lipnju ove godine.

Također je rekao kako je NATO zahvalan Crnoj Gori na konkretnim i važnim doprinosima i pozdravio je odluku crnogorske vlade do 2024. krene s izdvajanjima dva posto BDP-a za obranu i sigurnost.

Stoltenberg smatra da je zapadni Balkan strateški važna regija za NATO i zbog toga je, kako je rekao, Savez i dalje u potpunosti angažiran na tom području.

Naglasio je i da je suradnja s Europskom unijom ključna za učinkovito rješavanje sigurnosnih izazova 21. stoljeća, posebice na zapadnom Balkanu.

Na pitanje očekuje li novo miješanje Rusije u izbore u Crnoj Gori, Stoltenberg je samo podsjetio da svaka nacija ima pravo odlučiti o svojoj o budućnosti i birati političke i sigurnosne aranžmane s drugim narodima i organizacijama, bez miješanja bilo koje treće strane.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo