SMRT KOJA JE ŠOKIRALA ITALIJU

STOTINE OPLAKUJU UBIJENOG KARABINJERA Velika tuga u malom talijanskom gradu, no nisu svi šokirani. Poznanik o ubojici: 'Na drogama je potpuno lud'

 
 Profimedia

Stotine ljudi došlo je odati počast talijanskom karabinijeru koji je izgubio život u sukobu s dvojicom američkih tinejdžera u Rimu, nakon što su ga izboli nožem. Tijelo vicebrigadira Marija Cerciella Rege (35), u nedjelju je bilo izloženo u kapelici u Rimu, a u ponedjeljak je pokopan u rodnom gradu Sommi Vesuviani, u kapelici u kojoj se prije nešto više od mjesec dana oženio za Rosu Mariju.

Rosa Maria se nakon 43 dana vratila u kapelicu u kojoj se Mariju zaklela na vječnu ljubav, kao udovica. Gradonačelnik Somme Vesuviane, grada nedaleko od Napulja, Salvatore Di Sarno, proglasio je ponedjeljak danom žalosti, a od nesretnog piolicajca oprostio se i talijanski ministar policije Matteo Salvini koji je za smrt Rege neopravdano optužio afričke migrante.

Cerciello Rega (35) vratio se na dužnost nakon što se vratio s medenog mjeseca na Madagaskaru kad ga je turist izbo osam puta po tijelu i ostavio ga da krvari nedaleko od rijeke Tibet, oko tri sata ujutro u petak.

Policijski zapovjednik Sandro Ottaviani rekao je medijima da je Rega bio cijenjeni policajac koji je nesebično mislio na druge i pomagao im, hodočastio u Lourdes i Loreto, volontirao:

- Ne samo da je umro hrabri karabinjer, nego i velik čovjek - rekao je Ottaviani.

The coffin of slain Carabinieri military police officer Mario Cerciello Rega is accompanied by his wife during his funeral in Somma Vesuviana, Italy July 29, 2019. REUTERS/Ciro De Luca     TPX IMAGES OF THE DAY
Ciro De Luca / REUTERS
Lijes ubijenog policajca

Za ubojstvo su optuženi kalifornijski tinejdžeri - Gabriel Christian Natale-Hjorth (18) i Finnegan Lee Elder (19). Naime, nakon što im je propala kupovina kokaina na rimskim ulicama gdje su im umjesto skupe droge podvalili aspirin, Amerikanci su opljačkali Talijana Sergia Bruggiatellija i oteli mu torbicu s mobitelom i dokumentima. Bruggiatelli je nazvao svoj mobitel, odgovorili su mu Amerikanci i pristali vratiti dokumente ako im donese 100 eura i gram kokaina. Bruggiatelli je potom nazvao 112 pa su na sastanak s Amerikancima došla i dvojica karabinijera u civilu. Nakon što su shvatili što se događa, Lee je izvadio nož i Cerciella Regu ubô osam puta: u leđa, u trbuh, u prsa, jednom i u srce. Kad je karabinijer na umoru pao na zemlju, Amerikanci su pobjegli.

Američki su turisti identificirani pomoću nadzornih kamera i svjedočenja preživjelog karabinjera, te uhićeni u petak u hotelu sa četiri zvjezdice. U hotelskoj sobi pronađen je i nož korišten za ubojstvo i zakrvavljena odjeća. Talijanski je radio objavio u nedjelju da je tinejdžerima određen pritvor dok traje istraga. Isti je dan objavljena fotografija na kojoj Natale-Hjorth sjedi vezan i s povezom na očima u policijskoj postaji.

Italy, Rome - July 29, 2019.2 American teenagers Elder Lee and Natale Hjorth - here pictured - admit killing police officer (Carabiniere) Mario Rega Cerciello (35) in Rome., Image: 461296731, License: Rights-managed, Restrictions: * France, Germany and Italy Rights Out *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press
Profimedia, Zuma Press
Elder Lee i Natale Hjorth

Načelnik je odmah rekao da je bio vezan vrlo kratko, možda nekoliko minuta, netom prije ispitivanja, no iz policije su izdali priopćenje prema kojem istražuju incident jer ‘vezanje poveza preko očiju osumnjičenog’ nije dozvoljeno. Policajac koji mu je vezao oči, navodno ga je htio spriječiti da vidi dokumente vezane uz istragu u postaji. Karabinjeri istražuju i tko je fotografirao situaciju i poslao fotografiju medijima.

I dok je ubojstvo karabinjera dospjelo na naslovnice talijanskih medija, posebno zbog prvih reakcija građana, pa i državnog vrha koji su neosnovano optužili migrante za ubojstvo, šok se proširio i rodnim gradom mladića, Mill Valleyjem. Gradić sa 14.000 stanovnika poznat je po visokom standardu i kao mirno, sigurno mjesto s kvalitetnim javnim školama.

Italian Interior Minister and Deputy PM Matteo Salvini and Italian Minister of Labor and Industry and Deputy PM Luigi Di Maio attend the funeral of slain Carabinieri military police officer Mario Cerciello Rega in his hometown Somma Vesuviana, Italy July 29, 2019. REUTERS/Ciro De Luca
Ciro De Luca / REUTERS
Matteo Salvini i Luigi Di Maio na sprovodu Marija Cerciella Rege

Mladići su 2018. maturirali i upisali koledž Santa Barbara. Natale-Hjorth je navodno pozvao Eldera u Italiju jer je ondje svake godine ljetovao s obitelji. Elderova je obitelj u šoku zbog svega, no susjedi i poznanici mladića nisu toliko šokirani. Jedan prijatelj iz škole rekao je:

- Kad je Gabe na drogama, potpuno je lud. U njemu ima jako puno agresije i bijesa. Ovdje je poznat kao diler. Imam osjećaj da misli da se može izvući s bilo čime. I dosad se izvukao u nebrojeno prilika od problema.

Također bivši prijatelj iz školskih klupa Tommy Flynn rekao je za Natale-Hjortha:

- Nekako sam oduvijek znao da nije dobar, da je zapravo zao čovjek. Uvijek je imao veze s događajima u kojima ne želite vidjeti svoju djecu. Po gradu je bio poznat kao delikvent.

Međutim, Elderova susjeda Gloria Keeley rekla je:

- Poznajem Finna otkako se rodio i u šoku sam. On je jedan od najdražih susjeda.

Obitelj Elder je u priopćenju izrazila sućut obitelji karabinjera i rekla da raspolažu s jako malo neovisnih informacija. Dodali su da još nisu bili u mogućnosti komunicirati sa sinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:31