MINISTAR OBRAZOVANJA PROTIV CRKVE

Stotine tisuća Francuza prosvjedovat će protiv legalizacije gay brakova

Francuska posljednjih tjedana postaje pravo bojno polje protivnika i pobornika novog obiteljskog zakona koji bi, prihvate li ga Senat i Nacionalna skupština, trebao omogućiti jednaka prava heteroseksualnih i homoseksualnih zajednica. Zakon kojim će istospolne zajednice dobiti pravo na brak i usvajanje djece nailazi na žestoke kritike Katoličke crkve, ali i francuskih konzervativaca.

U vruću raspravu o prijedlogu zakona koji je francuska Vlada donijela u studenome, ponovno se morao uključiti i francuski predsjednik François Hollande, iskazujući nedavno potporu svojemu ministru obrazovanja koji je katoličkim školama uputio otvoreno pismo u kojemu od crkvene zajednice traži da se suzdrži od najavljene rasprave u školskom klupama i ne uključuju djecu u raspravu.

‘Zaštita sekularizma’

“Iako poštujem katolički školski sustav, svaka institucija koja je potpisala ugovor s državom mora poštovati načelo da svatko ima pravo na neutralo i slobodno mišljenje”, istaknuo je francuski ministar obrazovanja Vincent Peillon u otvorenom pismu obrazovnim institucijama, upozoravajući da raspravi o toj vrućoj prije svega političkoj temi ipak nije mjesto u školama. Ministar Peillon također podsjeća da je njegova odgovornost promovirati otvoreni sekularizam, ali pritom nitko nema pravo koristiti djecu kao taoce mišljenja ili društvenih događanja.

Najnovija polemika i otvoreni rat između vladajućih francuskih socijalista i Katoličke crkve počela je pismom Erica de Labarrea, glavnog tajnika francuskog katoličkog obrazovanja. On je sredinom prosinca pozvao na raspravu o “braku za sve” u osnovnim i srednjim školama i pismo poslao na više od 8 tisuća katoličkih privatnih i javnih škola. Labarre u pismu ne zaboravlja podsjetiti na temeljna društvena načela kao što je brak, koji je zajednica muškarca i žene, te poziva svaku školsku ustanovu da poduzme inicijative koje im se na lokalnoj razini čine najprikladnijima, ali i na otvaranje rasprave u školama u duhu savjesnosti i pronicljivosti.

Ustanak protiv zakona

Ovaj su vikend protiv predloženog zakona koji jamči jednaka prava istospolnim zajednicama organizirani masovni prosvjedi na pariškim ulicama pa se očekuje da će više stotina tisuća protivnika zakona izaći na ulice kako bi rekli “ne” jednom od glavnih predizbornih obećanja francuskog predsjednika socijalista Hollandea pod sloganom “svi smo mi rođeni u zajednici muškarca i žene”. Potporu “prosvjedima za sve” (nazivu kojim se organizatori ironično referiraju na naziv zakona “brak za sve”) svojim će dolaskom iskazati i brojni francuski političari najviše krajnje i konzervativna desnica, ali i brojni crkveni dužnosnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:48