HOD ZA ČISTI ZRAK

Stotinjak mještana općine Viškovo prosvjednom akcijom tražili zatvaranje Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina

 Matija Djanjesic / CROPIX

Stotinjak mještana općine Viškovo sudjelovalo je u subotu u prosvjednoj akciji "Hod za čisti zrak" čime su željeli upozoriti da je krajnje vrijeme da se zatvori Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina zbog toga što, kako tvrde, nastavlja ispuštati smrad i štetne tvari u okoliš.

Hod u koloni počeo je simbolično kod jame Sovjak, vrtače u kojoj se ranije odlagao opasni otpad, poput kemijskih proizvoda i naftnih derivata i koja se nalazi u blizini ulaza u sanirano nekadašnje odlagalište otpada Viševac.

Vrtača, okružena naseljima, ispunjena ogromnim količinama crne materije vrlo neugodnog mirisa, nikada nije sanirana.

Prosvjednici su nosili veliki transparent s natpisom "Marišćinom nas trujete i pravo na čisti zrak uskraćujete" i desetak kartona u obliku lijesa s ispisanim kemijskim formulama spojeva iz onečišćenog zraka oko Marišćine te su glavnom cestom kroz Viškovo nakon pet kilometara došli do Županijskog centra za gospodarenje otpadom.

Time su, kako je rekao jedan od organizatora prosvjeda, Josip Katalinić, željeli podsjetiti ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića na njegovu tvrdnju da će se poduzeti daljnji koraci, uključujući zatvaranje Marišćine, ako se u roku od mjesec dana od njegove posjete Marišćini, 22. veljače, ne riješi problem smrada i prekomjerne emisije sumporovodika.

Odgađanja više ne smije biti. Mora se uvesti novi sustav gospodarenja otpadom, prije svega odvajanje biootpada, koji je glavni uzrok smrada, istaknuo je Katalinić.

Jedna od sudionica prosvjeda Davorka Simčić iznijela je podatke o 187 zabilježenih prekoračenja razine sumporovodika u zraku na mjernim stanicama kod Marišćine ove godine, a samo od posjete ministra Ćorića bila su ih čak 34 iako je, kaže, dopušteno najviše 24 prekoračenja godišnje.

Samo u zadnja dva dana bilo je 13 prekoračenja, dodala je te istaknula kako su sva prekoračenja u zadnjih mjesec dana zabilježena unatoč čestim vjetrovitima danima kad jugo ili bura odnose onečišćeni zrak dalje od naselja ili ga pročišćavaju. Dolaskom stabilnijeg i toplijeg vremena, upozorila je, stanje za mještane se pogoršava i svaku večer osjeti se smrad do jutra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 05:25