PITANJE KOSOVA

Strache rekao da potpuno razumije Srbiju

Heinz-Christian Strache
 REUTERS

Austrijski vicekancelar Heinz-Christian Strache rekao je u ponedjeljak da potpuno razumije Srbiju u pogledu Kosova, iako mora slijediti službeni stav austrijske vlade koja je priznala neovisnost Kosova.

"Sada sam član vlade i moram podržati austrijsku odluku o davanju podrške neovisnosti Kosova, ali u potpunosti razumijem stajalište Srbije", rekao je čelnik stranke FPOe nakon razgovora s ministrom vanjskih poslova Srbije Ivicom Dačićem u Beogradu.

U nedjelju je intervju Heinza-Christiana Strachea u srbijanskoj Politici izazvao snažne reakcije u Austriji. Prema objavljenim izjavama, vođa FPOe izjavio je da je "Kosovo nedvojbeno dio Srbije".

Stracheovi suradnici su tada zanijekali smisao tih izjava i rekli da potpredsjednik vlade podržava stav Beča koji je priznao neovisnost Kosova čim je proglašena 2008. godine.

Stranka FPOe odavno ima prosrpske stavove i kritizira priznanje neovisnosti.

Stranka trenutačno vlada s konzervativcima kancelara Sebastiana Kurza.

Strache je ipak naglasio da je "prema srbijanskom zakonu Kosovo sastavni dio Srbije". "To je srpska stvarnost", dodao je.

"Rekao sam to, ali sam također izjavio da je Austrija odlučila priznati neovisnost Kosova i da je to službeno stajalište Austrije".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:05