RATNO STANJE

STRAH OD FORMIRANJA VOJSKE Ukrajina zabranila ulaz u zemlju svim muškarcima iz Rusije u dobi od 16 do 60 godina

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko
 Mykhailo Markiv / Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Ukrajina će zabraniti ulaz u zemlju svim ruskim muškarcima u dobi od 16 do 60 godina. Odluka je to koja slijedi nakon što je u Ukrajini uvedeno izvanredno stanje, priopćio je Kijev.

Iznimka će se učiniti jedino u 'humanitarnim slučajevima', poput, primjerice, putovanja radi odlaska na pogreb, javlja BBC.

Ratno je stanje u Ukrajini proglašeno u deset regija koje graniče s Rusijom, a trajat će do 26. prosinca. Taj je potez stigao iz straha od ruske invazije, nakon što su ruske snage zaplijenile tri ukrajinska broda i zarobile 24 mornara na Crnom moru u nedjelju.

Ukrajina je taj incident ocijenila kršenjem međunarodnog prava, dok Rusija tvrdi da su ukrajinska plovila nezakonito ušla u njihove teritorijalne vode.

To je najopasniji sukob na moru kod Krima nakon što je Rusija aneksirala taj poluotok u ožujku 2014.

Odluku o zabrani ulaska muškaraca iz Rusije u zemlju proglasio je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko nakon sastanka sa sigurnosnim službama.

Porošenko je na Twitteru objavio da je zabrana uvedena kako bi se spriječilo formiranje privatnih vojski u Ukrajini. Mislio je pritom na separatiste koji su se formirali u travnju 2014. i borili se protiv snaga ukrajinske vlade na istoku zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:36