ODLUKA U ORAŠJU

Stranke HNS-a BiH zajedno će nastupiti na lokalnim izborima u listopadu

Ilustracija
 Dado Ruvić / CROPIX

Stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora BiH zajedno će nastupiti na lokalnim izborima u listopadu u sredinama gdje su Hrvati u manjini kako ne bi došlo do rasipanja glasova, odlučeno je u četvrtak na sjednici Predsjedništva HNS-a održanoj u Orašju.

Kako je priopćeno iz HNS-a BiH, predsjedništvo ove organizacije u kojoj su predsjednici svih stranaka, dogovorili su zajednički nastup svih ovih stranaka na Lokalnim izborima 2020. godine.

„Odluka se posebno odnosi na sredine gdje je hrvatski narod izložen (...) mogućnosti preglasavanja“, precizira se u priopćenju.

Stranački predstavnici unutar Hrvatskog narodnog sabora istaknuli su da će se sve liste na lokalna tijela vlasti usuglasiti na sjednicama HNS-a BiH. Iznimka će biti sredine gdje su Hrvati većina, pa će stranke HNS-a nastupati s više kandidata i listi.

Predsjedništvo je raspravljalo i o izmjenama Izbornog zakona BiH o čemu vodeća hrvatska stranka HDZ BiH pregovara s bošnjačkom SDA. Zaključili su da je najvažnije zajamčiti legitimno političko predstavljanje Hrvata na svim razinama vlasti u BiH bez mogućnosti preglasavanja.

Vodstvo HNS-a pozvalo je na na postizanje dogovora o održavanju lokalnih izbora u Mostaru nakon punih 12 godina i zauzelo se za to da se zajamči legitiman izbor u Dom naroda i Predsjedništvo BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:55