BLIZU SINGAPURA

STRAŠAN SUDAR AMERIČKOG RAZARAČA I TANKERA Nestalo deset mornara, pokrenuta velika akcija spašavanja

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 21.08.2017. u 07:18

The U.S. Navy guided-missile destroyer USS John S. McCain is seen after a collision, in Singapore waters August 21, 2017. REUTERS/Ahmad Masood
REUTERS

 

Deset je mornara nestalo u ponedjeljak nakon sudara američkog ratnog broda i tankera u blizinu Singapura, objavila je američka ratna mornarica, čiji su razarači time dva puta u razmaku od dva mjeseca sudjelovali u pomorskim nesrećama na tom području.

A map shows the location where the Alnic MC merchant vessel came to a halt after a collision with the guided-missile destroyer USS John S. McCain east of Singapore August 21, 2017. REUTERS - RTS1CKWD
REUTERS

Mapa pokazuje lokaciju na kojoj su se sudarili američki ratni brod i tanker

 

Prema trenutno raspoloživim podacima, deset je mornara nestalo a petorica su ozlijeđena u sudaru američkog razarača USS John S. McCaina i tankera Alnic MC-ja istočno od Singapura, navodi se u priopćenju ratne mornarice.

The U.S. Navy guided-missile destroyer USS John S. McCain is seen after a collision, in Singapore waters in this still frame taken from video August 21, 2017. REUTERS/Reuters TV - RTS1CLER
REUTERS TV
 

Pokrenuta je akcija potrage i spašavanja u kojoj sudjeluju singapurski brodovi, helikopteri i remorkeri, te zrakoplovstvo američke ratne mornarice, dodaje se. U sudaru je prema prvim izvješćima oštećena lijeva stražnja strana američkog ratnog broda, koji trenutno plovi prema luci, izvijestili su iz Washingtona.

Tanker Alnic MC plovi pod liberijskom zastavom. Dug je 183 metra a ukupna mu je nosivost 50.760 tona. U vrijeme sudara prevozio je gotovo 12 tisuća tona goriva ali teret nije iscurio u more, kazao je telefonom za Reuters član posade koji je želio ostati anoniman.

Napominje da im je oštećen ventil i da plove prema Singapuru radi cjelovitog pregleda oštećenja. Pomorski putevi oko Singapura spadaju među najprometnije i najvažnije u svijetu i na njima se odvija gotovo četvrtina ukupne svjetske trgovine robom i naftom.

The U.S. Navy guided-missile destroyer USS John S. McCain is seen after a collision, in Singapore waters in this still frame taken from video August 21, 2017. REUTERS/Reuters TV - RTS1CLEC
REUTERS TV
 

Aktualni je sudar drugi u dva mjeseca u toj regiji u kojem su sudjelovali američki ratni brodovi. Sredinom lipnja američki razarač USS Fitzgerald sudario se s filipinskim kontejnerskim brodom ispred japanske obale i potonuo. U nesreći je stradalo sedam mornara.

Američka ratna mornarica pojačala je nazočnost u regiji u kontekstu pojačanih napetosti na korejskom poluotoku i kineske gradnje umjetnih otoka u Južnom kineskom moru.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo