UŽAS NA MORU

STRAŠNA ISTINA IZA 'BIJEGA U SLOBODU' Dvojica ribara pobjegla su iz Sjeverne Koreje u Južnu, policajci su ubrzo ustanovili mračnu stranu njihove priče

 
Ilustracija
 Jacky Chen / REUTERS

Južna Koreja je u četvrtak protjerala dva sjevernokorejska ribara za koje sumnja da su ubili svojih 16 kolega prije no što su prošli tjedan ilegalno prešli granicu dviju država, objavilo je južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje.

Dvojica muškaraca u dvadesetim godinama u subotu su brodom za izlov liganja ilegalno morskim putem ušli u Južnu Koreju, istočno od Korejskog poluotoka, nakon čega su ih vlasti privele na ispitivanje, rekao je glasnogovornik ministarstva Lee Sang-min.

Nakon istrage je zaključeno da su iz Sjeverne Koreje pobjegli nakon što su usmrtili 16 članova posade svog broda.

"Vlada ih je odlučila protjerati jer su počinili teške, nepolitičke zločine poput ubojstva", zbog čega zakonski ne mogu dobiti zaštitu Seula, otkrio je Lee.

"Procijenili smo i da bi, kad bi bili prihvaćeni u naše društvo, predstavljali opasnost za naše građane i sigurnost jer kao opasni kriminalci po međunarodnom pravu ne mogu biti smatrani izbjeglicama".

Dvojac je predan sjevernom susjedu u graničnom selu Panmunjom u demilitariziranoj zoni koja dijeli dvije države.

Lee nije otkrio motiv ubojstava, no ministar obrane Jeong Kyeong-doo je na sjednici parlamenta rekao kako se zbog kapetana zlostavljača odvio "nesretni događaj", ne otkrivši više detalja.

Oporbeni zastupnici optužili su vladu da je pokušala prikriti taj incident koji su otkrili lokalni mediji putem snimke na kojoj dužnosnik ureda predsjednika čita poruku vojnog zapovjednika u kojoj stoji da će dva muškarca biti vraćena Pjongjangu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:40