SLIJEDI ODMAZDA?

STRAŠNO PONIŽENJE ZA JEDNU OD NAJMOĆNIJIH VOJNIH SILA Raspolažu milijardama, diče se svojim ratnim pobjedama, a netko im je pobio ljude na paradi

 
 screenshot Twitter

Iranski predsjednik Hasan Rohani optužio je u nedjelju, ne imenujući ih, arapske separatiste da stoje iza napada koji je stajao života najmanje 29 osoba u Ahvazu, na jugozapadu Irana.

"Ne sumnjamo u identitet onih koji su ovo počinili, njihovu skupinu i njihove pomagače", kazao je Rohani na državnoj televiziji prije polijetanja za New York gdje bi trebao sudjelovati na godišnjoj Općoj skupštini UN-a.

Tijekom rata između Iraka i Irana (1980-1988.), "oni koji su uzrokovali ovu subotnju katastrofu podržavali su agresore i počinili zločine", dodao je Rohani.

"Dok je Sadam Husein bio živ, bili su njegovi plaćenici. Potom su promijenili gospodara i jedna od zemalja na južnoj obali Perzijskog zaljeva" podržala ih je, dodao je iranski predsjednik ne imenujući nijednu zemlju.

"Sve te male plaćeničke zemlje, koje vidimo u regiji, podržava SAD. Amerikanci ih ohrabruju", dodao je Rohani.

Islamska država preuzela je odgovornost za napad u Ahvazu ali iranske vlasti, čini se, to ne uzimaju za ozbiljno.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je tijekom noći da je u subotu sazvalo diplomate iz Danske, V. Britanije i Nizozemske u Teheran kako bi im prenijelo "oštre prosvjede Irana zbog činjenice da njihove zemlje sklanjaju neke pripadnike terorističke skupine koja je izvela napad" u Ahvazu.

Ahvaz, grad u kojem se napad dogodio, centar je naftom bogate provincije Kuzestan koja je bila poprište arapskih prosvjeda u većinski šijitskom Iranu.

Glasnogovornik iranske vojske istaknuo je kako su napadači prošli obuku u dvije države Zaljeva i da su povezani sa Sjedinjenim Državama i Izraelom.

"Ove teroriste su trenirale i organizirale dvije zaljevske države", naglasio je brigarir-general Abolfazl Shekarchi za IRNA-u.

"Nisu pripadnici Daesha (Islamske države) ili drugih skupina koje se bore protiv iranskog islamskog sustava... nego su povezani sa SAD-om i Mossadom", referirajući se na izraelsku obavještajnu agenciju.

Iran je u proteklim tjednima natuknuo da bi mogao poduzeti vojnu akciju u Perzijskom zaljevu kako bi blokirao izvoz nafte iz arapskih država i tako se osvetio za američke sankcije kojima je cilj zaustaviti iransku prodaju tog energenta.

Dominantna vojna snaga

Revolucionarna garda je najsnažnija i najbolje naoružana vojna sila u Iranu i ima milijarde dolara vrijedne udjele u gospodarstvu.

Kurdski militanti su u srpnju ubili 10 pripadnika IRGC-a na granici s Irakom, prenijela je iranska agencija Tasnim, što je bio posljednji nasilni sukob na tom području gdje su aktivne kurdske opozicijske skupine.

Američki predsjednik Donald Trump u svibnju je odlučio povući SAD iz sporazuma iz 2015. kojim je Teheran sa svjetskim silama dogovorio ograničavanje svog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje sankcija koje je Trump ove godine vratio.

Iranski predsjednik Hasan Rohani poručio je Trumpu da neće uspjeti u borbi protiv Irana, kao što to nije pošlo za rukom predsjedniku Iraka Sadamu Huseinu, referirajući se time na rat u osamdesetim godinama prošlog stoljeća čiji je početak danas obilježen.

Proteklih su se godina pogoršale i tenzije između Saudijske Arabije i Irana. Dvije države podržavaju suprotstavljene strane u ratovima u Siriji i Jemenu, kao i rivalske stranke u Iraku i Libanonu.

Napad na iransku vojsku rijedak je slučaj. Prošle godine je u prvom smrtonosnom napadu za koji je odgovornost preuzela Islamska država u toj zemlji u Teheranu poginulo 18 ljudi u parlamentu i mauzoleju ajatolaha Homeinija, osnivača i prvog vrhovnog vođe Islamske republike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:57