JEZIVA NOĆ U PARIZU

STRAVA U SOBI 461: 'NETKO JE SILOM PRODRO U MOJA USTA' Francuska zaprepaštena šokantnom ispoviješću turistkinje koju su brutalno silovali specijalci

 
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Sudski proces koji se odigrava u pariškoj Palači pravde šokirao je cijelu Francusku, jer su na optuženičkoj klupi dvojica pripadnika elitne policijske interventne jedinice specijalizirane za obračun s bandama i teroristima, bojnik Nicolas R. (49) i kapetan Antoine Q. (40.).

Optuženi su da su silovali Kanađanku Emily Spanton (39) koju su upoznali u kafiću u blizini svojeg sjedišta. Nakon nekoliko pića, oko ponoći su je pozvali da vidi njihovo slavno sjedište, smješteno u historicističkoj zgradi na adresi 36 Quai des Orfèvres. Legendarna '36'-ica proslavljena je već u djelima Georgesa Simenona o detektivu Maigretu, kao i u brojnim francuskim filmovima.

Kako je otac Emily Spanton bio visokopozicionirani policajac u Torontu, Emily se zainteresirala da vidi sjedište BRI-a (Brigade de Recherches et d’Intervention). Pripita, pošla je za dvojicom policajaca. Znala je da nije u stanju pronaći hotel, pa je mislila da će je posjet policijskoj postaji rastrijezniti. No, kad su došli na peti kat i ušli u sobu 461, Spanton je ušla u "najgoru noć svog života", kako je kazala na sudu, prenosi britanski Guardian.

Sophie Obadia, Emily's Lawyer. Two anti-gang French policemen are going on trial on charges of gang-raping a Canadian tourist at Paris police headquarters.
The officers, both members of the BRI force, are accused of raping the woman at 36 Quai des Orfevres in Paris.
The woman said she met a group of officers across the street near the Seine river in an Irish pub in April 2014. After several drinks, they invited her for a night tour of the headquarters where she claimed she was raped several times. Paris, France on January 14, 2019. Patrice Pierrot/Avenir Pictures/ABACAPRESS.COM, Image: 407289628, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Abaca
Profimedia, Abaca
Odvjetnici i Emily Spanton

Sljedećih 80 minuta tog 23. travnja 2014. grupno su je silovala najmanje dojica muškaraca. Kad je pokušala otići, povukli su je u drugi ured i ponovno silovali.

"Netko je silom prodro u moja usta", kazala je na sudu. "Netko je silom ušao u mene. Zatim netko drugi. Kad je završilo, skupila sam svoje stvari, ali nisam mogla otvoriti vrata. Povukli su me u drugi ured i sve se dogodilo ponovno."

Spanton kaže da se sjeća da su je silovala trojica muškaraca, ali ne može identificirati trećeg jer su joj uzeli naočale i nije mogla jasno vidjeti.

"Jednostavno sam odustala: samo sam željela da to završi... Držala sam oči zatvorene." Kaže da nije bila u "stanju da pristane na bilo što". Ispričala je kako je otišla iz zgrade 90 minuta kasnije, bosonoga i bez hlača. Čuvarima na ulazu je rekla da je silovana, a oni su joj rekli da "ide kući".

Illustrations et demonstration d'intervention de la Brigade de Recherche et d Intervention (BRI) de la prefecture de Police, au 36, quai des Orfevres (ancien siege de la PJ), Paris, France, le 3 Novembre 2018.

Illustrations and demonstration of intervention of the Brigade of Research and Intervention (BRI) of the Prefecture of Police, at 36, quai des Orfevres (former seat of the PJ), Paris, France, November 3, 2018.
 //NICOLASMESSYASZ_0020_2018_11_03a_032a/Credit:NICOLAS MESSYASZ/SIPA/1811031915, Image: 393907096, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Sipa Press
Profimedia, TEMP Sipa Press
Sjedište BRI-a u Parizu

DNK dvojice optuženih pronađen je na donjem rublju Emily Spanton, kao i njezin DNK na Antoineu Q. No, nije utvrđen identitet trećeg muškarca.

Njezini odvjetnici namučili su se da izvedu policajce pred sud. Prvo je sudac istrage odlučio da nema slučaja, uslijed "nedosljednosti" u njezinom svjedočenju. No, tada se umiješao pariški javni tužitelj, pa je prizivom slučaj ipak završio u Palači pravde.

Kolege optuženih policajaca svjedočili su da je Spanton navodno u druženju dvojici policajaca dala poljupce tijekom večeri, te su stoga vjerovali da je spremna ići i dalje.

Odvjetnici Emily Spanton naveli su da su suci putovali u Kanadu ispitivati njene prijatelje i obitelj i "kopati" po njezinom osobnom životu, ali ništa slično nisu činili kad su u pitanju optuženi policajci.

Dvojica optuženih obrisali su sve poruke i videozapise u vezi te noći sa svojih mobitela, ali je na mobitelu jednog njihovog kolege pronađena poruka: "Ona voli orgijati, požuri."

Odgovarajući na pitanja javnog tužitelja Antoine Q. je kazao da je ideja o seksu u svom uredu, u sobi 461, "uvijek bila nešto poput fantazije". Obojica su se vratili na posao. Ako ih osude, prijeti im zatvorska kazna u trajanju do 20 godina, piše Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 15:14