UBIJENO 87 OSOBA, OD TOGA 31 DIJETE

STRUČNJACI POTVRDILI Kemijski napad u Siriji je vjerodostojna tvrdnja

Muškarac nosi mrtvo dijete poginulo u napadu plinom na grad Kan Šejkun u provinciji Idlib
 Ammar Abdullah / REUTERS

Kemijski napad izveden 4. travnja u Khan Cheikhounu, na sjeverozapadu Sirije je vjerodostojna tvrdnja, prema uvodnim procjenama stručnjaka Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW).

Stručnjaci OPCW-a su analizirali raspoložive informacije i izradili uvodne procjene prema kojima se radi o vjerodostojnoj tvrdnji, navodi se u priopćenju OPCW-a u četvrtak.

U tom kemijskom napadu na pobunjeničko i džihadističko uporište je ubijeno 87 osoba, među kojima 31 dijete, prema podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR).

Dan nakon moskovskog veta na plan rezolucije Vijeća sigurnosti koja poziva na međunarodnu istragu o tom napadu, UN-ova agencija je sazvala sastanak svog izvršnog vijeća. Stručnjaci su skupili uzorke, koji su poslani u laboratorije koje je odredio OPCW na analize, rekao je u četvrtak generalni direktor OPCW-a pred vijećem 41 države.

Oni sada analiziraju sve informacije iz raznih izvora, dodao je direktor Ahmet Uzumcu.

Misija bi trebala završiti za dva do tri tjedna, dodao je.

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad je u razgovoru za agenciju France presse optužio Zapadnjake da je prošlotjedni navodni kemijski napad, za koji je optužena njegova vlada, njihova "čista izmišljotina" koja je poslužila kao opravdanje za američki zračni napad. Dodao je da se zalaže za nepristranu istragu. On jamči da njegov režim više ne posjeduje kemijsko oružje, nakon što je uništeno u rujnu 2013. pod nadzorom OPCW-a. Ta organizacija, dobitnica Nobelove nagrade za mir 2013., nadzirala je uništenje 95 posto svjetskih rezerva svjetskog kemijskog oružja od svog osnutka 1997.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:53