PROPADAJU ČITAVI USJEVI

STRUČNJACI UPOZORAVAJU Ebola biljaka izazvat će krizu gladi u Africi, virus napada glavni izvor brašna koji je hrana milijunima ljudi!

 
 Profimedia, Alamy

Nova bolest koja je zahvatila tropsku biljku manioku (popularno kasavu) - prozvana ebolom biljaka - mogla bi izazvati veliku krizu gladi u Africi, upozorili su stručnjaci koji strahuju da bi ova bolest mogla desetkovati najvažniju biljnu kulturu na tom kontinentu.

Afrika je jedan od najvećih proizvođača kasave – od tamo dolazi 57 posto biljaka kojima se hrani oko 800 milijuna ljudi na svijetu.

Gomoljasti korijen koji je dug do 90 cm i debeo 8 cm je treći najveći izvor ugljikohidrata u tropskim državama i vitalna namirnica za mnoge farmere. Od nje se naime dobiva brašno za kruh kao i piće koje izaziva snažnu opijenost, pa ga Afrikanci troše prilikom različitih svečanosti.

, Image: 353478791, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

No nova bolest, odnosno virus koji se širi proteklih godina, prouzročio je 90-100 postotne gubitke na ponekim usjevima, a stručnjaci napominju kako 12 afričkih država apelira na hitnu akciju kako bi se izbjegla kriza gladi na kontinentu.

- Pozivamo vlade da proglase rano upozorenje kao odgovor na ovu bolest - kazao je izvršni direktor WAVE programa (West African Virus Epidemiology), Justin Pita.

Corneille Ahanhanzo, istraživač iz Benina, tvrdi kako u zaustavljanje bolesti nije uloženo dovoljno vremena, novaca ni istraživanja.

- Vrijeme je da ustanemo protiv ove bolesti - kazao je za AFP.

Samo u Nigeriji, afričkoj najnapučenijoj državi, kasava je izvor ugljikohidrata za 80 posto od 180 milijuna stanovnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 00:18