BUDUĆI SUCI

Student razotkrio rasističke poruke u WhatsApp grupi svojih kolega s pravnog fakulteta

 
 Facebook

Student sveučilišta Exeter Arsalan Motavali progovorio je za BBC o rasističkim i seksističkim ispadima u WhatsApp grupi, koje je razokrio podijelivši putem Facebooka snimke zaslona s gnjusnim porukama koje je dobivao od drugih članova grupe. Posljedica toga bila je izbacivanje nekoliko studenata sa sveučilišta, a jedna je tvrtka, Hill Dickinson, povukla ponudu za posao koji je od rujna 2019. trebao početi raditi jedan od sudionika rasističke rasprave.

Motavali (21) je bio u WhatsApp grupi zajedno s drugim članovima sveučilišnog pravnog društva, no kad je još nekoliko osoba dodano u grupu, poruke su počele bivati sve grublje, dok nisu postale rasističke uvrede i vrlo neumjesni komentari na račun silovanja.

Među porukama bile su one na račun crnaca u Južnoj Africi, koje bi "kupovali u rinfuzi" za društvene mreže, uz opasku da je još puno povoljnije otići po "robove" u Mauritaniju.

Arsalan Motavali

"Bilo je to previše za mene pa sam izašao iz grupe i poslao poruke nekima od mojih prijatelja izvan sveučilišta. Rekao sam im o svemu što se dogodilo i oni su bili užasnuti", ispričao je Motavali za BBC.

Arsalan Motavali

Sljedeći korak mu je bio pokazati poruke nekim prijateljima sa sveučilišta. Oni su bili zgroženi onim što su vidjeli. "Razgovarali smo o tome da se to riješi kroz sveučilište, ali jedan od mojih prijatelja iskusio je još goru situaciju, nakon čega je uslijedila petomjesečna istraga s ishodom koji je bio nevjerojatno nejasan", kazao je Motavali.

Ovoga puta, nakon okončanja istrage, studenti i nastavnici dobili su od predstavnika sveučilišta e-mail s objašnjenjem isključenja, suspenzija i drugih kazni sudionicima WhatsApp grupe. Arsalan je zadovoljan istragom. "Vjerujem da je bila dobro provedena, jer što ako u budućnosti moje dijete ode na razgovor za posao u odvjetničkoj tvrtki i sjedne nasuprot jedne od tih osoba?"

"Ne mislim da sam riješio problem, ali osećam kao da se razgovor otvorio", komentirao je Motavalli za BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:01