PREINAČENA PRESUDA

SUD BiH POTPUNO OSLOBODIO LIJANOVIĆA 12-GODIŠNJE KAZNE ZATVORA Bio je optužen za financijske zloporabe, porezne prijevare i utaje

Jerko Ivanković Lijanović
 Cropix

Žalbeni odjel Suda Bosne i Hercegovine u potpunosti je u petak optužbi oslobodio Jerka Ivankovića Lijanovića, nekadašnjeg suvlasnika propale istoimene Mesne industrije Lijanovića iz Širokog Brijega, optužbi za financijske zloporabe, porezne prijevare i utaje te je prvostupanjsku kaznu zatvora od 12 godina protiv njega preinačio u oslobađajuću presudu.

Tužiteljstvo BiH teretilo je Ivankovića Lijanovića, koji je i čelnik Narodne stranke Radom za boljitak te nekadašnji ministar poljoprivrede Federacije BiH, za organizirani financijski kriminal, neplaćanje poreza, porezne utaje, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga i isprava te pranje novca kojim je država BiH oštećena za više od 13 milijuna maraka (oko 6,6 milijuna eura).

Lijanović je prije dvije godine bio osuđen na 12 godina zatvora u procesu koji je završio osuđujućim presudama za njegova brata Slavu, ali i Milorada Bahilja, bivšeg ministra trgovine u Vladi FBiH, te vodeće osobe u nekadašnjoj kompaniji Lijanovićima, Željka Mikulića, Mirjanu Šakotu, Mirka Galića, Miroslava Čolaka i Draženka Kvesića.

Ljetos je Sud BiH, nakon upućenih žalbi dviju strana, naložio ponovno suđenje nakon kojega su Jerko Ivanković Lijanović i ostali potpuno oslobođeni svih optužbi.

U presudi je navedeno kako Tužiteljstvo BiH nije dokazalo odgovornost organiziranog kriminala i udruživanja te pranja novca, neplaćanja poreza i porezne utaje, te u vezi s krivotvorenjem ili uništavanjem poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava.

Tužiteljstvo je tvrdilo da su optuženi preko kompanija 'Lijanovići' i drugih povezanih društava, „Farmer“, „Farmko“, „Optimum“ organizirali pranje novca, neplaćanje poreza te zatvaranjem kompanija ostajali dužni državi za velike porezne iznose.

Jerka Ivankovića Lijanovića nedavno je Vrhovni sud Federacije BiH u drugome postupku pravomoćno osudio na sedam godina zatvora zbog zloporaba prigodom podjele poticaja poljoprivrednim proizvođačima iz Bosne i Hercegovine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:15