ZLOČINAC POD ZAŠTITOM

Sud kaznio aktiviste zbog prosvjeda protiv ratnog zločinca Veselina Šljivančanina

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 02.08.2018. u 16:41

Beograd, 161014.
U Beogradu se danas obiljezava 100 godina od pocetka Prvog svjetskog rata i 70. godisnjica oslobodjenja Beograda i pobjede nad fasizmom.
Na svecanosti sudjeluje i ruski predsjednik Vladimir Putin koji se u palaci Srbije sastao sa Tomislavom Nikolicem, predsjednikom Republike Srbije i Aleksandrom Vucicem, predsjednikom Vlade Srbije.
Nakon sastanaka, odrzana je vojna parada pod nazivom Korak pobjednika.
Na fotografiji: Veselin Sljivancanin takodjer je bio gost na vojnoj paradi.
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX

Tužiteljstvo je odbacilo kaznenu prijavu ozlijeđenih aktivista te odbilo voditi postupak za njihovo batinanje

Prekršajni sud u vojvođanskom mjestu Ruma dosudio je novčane kazne aktivistima za ljudska prava jer su na tribini na kojoj je govorio osuđeni ratni zločinac Veselin Šljivančanin razvukli transparent „Ratni zločinci da zašute da bi se progovorilo o žrtvama“, prenio je u četvrtak portal Vojvodina.info.

Zbog kršenja Zakona o javnom redu i miru sud je za osmero aktivista i aktivistkinja Inicijative mladih za ljudska prava dosudio novčane kazne od po 50.000 dinara (oko 450 eura) jer su prosvjedovali transparentom na tribini Srpske napredne stranke (SNS) u Beški, priopćili su iz Inicijative, a prenio je portal.

"Ovakva presuda otvara pitanje sustava vrijednosti za koji se zalaže država - dok ratni zločinci govore na tribinama vladajuće stranke i drže predavanja u Vojnoj akademiji, oni koji podsjećaju na žrtve - bivaju osuđeni“, dodaje se u njihovu priopćenju.

Inicijativa mladih za ljudska prava podsjeća da su aktivisti nakon razvijanja transparenta batinama izbačeni iz dvorane, da je dvoje aktivista ozlijeđeno, kao i da su se napadi nastavili i ispred Doma kulture, gdje je demoliran jedan automobil.

Tužiteljstvo je odbacilo kaznenu prijavu ozlijeđenih aktivista te odbilo voditi postupak za njihovo batinanje.

Inicijativa najavljuje žalbu na ovu presudu i poručuje da će „nastaviti svoju borbu protiv ratnih zločinaca u javnom prostoru, njihove glorifikacije i političke promocije“.

Kako se navodi u priopćenju, Inicijativa „ne pristaje na društvo u kojem se remećenjem javnog reda i mira naziva mirni prosvjed protiv ratnog zločinca“.

„Srbija ne može napredovati u svojim unutarnjim demokratskim procesima, regionalnoj suradnji, niti europskim integracijama dok se ne suoči s ratnom politikom, zločinima koji su učinjeni u ime te politike i jednom zauvijek odrekne se nacionalizma, mržnje i nesnošljivosti koji su izazvali sve najteže tragedije posljednjih trideset godina“, zaključuje se u njihovu priopćenju u povodu presude aktivistima Inicijative mladih za ljudska prava.

Incident se dogodio na tribini u vojvođanskom mjestu Beška u organizaciji Srpske napredne stranke (SNS), na kojoj je trebao govoriti osuđeni ratni zločinac Veselin Šljivančanin, u siječnju 2017. Tribina je prekinuta kada je Šljivančanin počeo govoriti, a aktivisti Inicijative mladih za ljudskih prava izišli ispred stola i razvili transparent na kojem je pisalo: “Ratni zločinci trebaju zašutjeti kada se progovori o žrtvama”.

Tijekom tog performansa došlo je do naguravanja, a okupljeni na tribini pokidali su plakate Inicijative, a njihove aktiviste izbacili su iz prostorija stranke.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo