VARŠAVA

SUD PONIŠTIO ODLUKU O ZABRANI NEDJELJNOG MARŠA KRAJNJE DESNICE Članovi desničarskih skupina slave pobjedu nad gradonačelnicom koja ga ja zabranila

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 08.11.2018. u 23:43

FILE PHOTO: Protesters light flares and carry Polish flags during a rally, organised by far-right, nationalist groups, to mark the anniversary of Polish independence in Warsaw, Poland, November 11, 2016. REUTERS/Kacper Pempel/File Photo
Kacper Pempel/File Photo / REUTERS

Scene s Marša neovisnosti održanog 2016. godine

Lokalni varšavski sud u četvrtak je poništio odluku gradonačelnice da zabrani marš krajnje desnice planiran za nedjelju kojim će se obilježila stota godišnjica neovisnosti, nakon što su organizatori uložili žalbu.

"Mi smo pobijedili, Marš neovisnosti će se održati u Varšavi", rekli su u priopćenju organizatori, članovi skupina krajnjih desničara.

Gradonačelnica Hanna Gronkiewicz-Waltz zabranila je godišnji marš rekavši kako je Varšava "dovoljno pretrpjela od agresivnog nacionalizma".

Vladajuća Stranka prava i pravde (PiS), socijalno konzervativna skupina koja jača nacionalno, iskorištava mnoge od frustracija zapadnim liberalnim vrijednostima i protuisteblišmentska stajališta koji potiču glasače krajnje desnice diljem Europe.

Međutim, predsjednik Andrzej Duda i premijer Mateusz Morawiecki objavili su u srijedu kako će vlada održati marš na istoj trasi i u isto vrijeme kada i desničari.

"Ne prihvaćamo, ne dopuštamo okupljanja tih skupina u Poljskoj pod bilo kojim okolnostima", rekao je u četvrtak Morawiecki.

Očekuje se kako će desetci tisuća sudjelovati u maršu krajnje desnice iz Poljske, ali i cijele Europe, na skupu koji bi mogao biti najveći do sada marš na godišnjicu neovisnosti.

Prošlogodišnji skup privukao je 60.000 sudionika i skupine krajnje desnice diljem Europe. Mnogi su nosili transparente sa sloganima poput "Čista krv, jasan um" i "Europa će biti bijela ili nenaseljena".

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo