AFRIKANCI TRAŽILI ODŠTETU

Sud u New Yorku odbacio proceduru protiv Njemačke za genocid u Namibiji

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 07.03.2019. u 16:47

, Image: 143503002, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Ilustracija / Profimedia, Alamy

Savezni sud u New Yorku odbacio je proceduru koju su zatražila namibijska plemena Nama i Herero koji od Njemačke traže odštetu za genocid nad svojim precima.

U presudi koja je donesena u srijedu i temeljito obrazložena na 23 stranice, sutkinja Laura Taylor Swain ocijenila je da načelo imuniteta suverene države ide u prilog Njemačkoj, zbog čega je procedura neprihvatljiva.

Dva plemena tražila su odštetu za progon koji se dogodio u vrijeme Njemačke Jugozapadne Afrike (1884.-1915.) na čijem je teritoriju poslije nastala Namibija.

Deseci tisuća Herera i oko 10.000 Nama ubijeni su između 1904. i 1908. u pobuni protiv Nijemaca zbog obespravljenosti i grubog iskorištavanja.

Njemačka, koja je službeno priznala taj progon, mjesecima pregovara s Namibijom o dogovoru koji bi mogao obuhvatiti službenu ispriku i obećanje pomoći razvoju kao oblik odštete.

No, plemena Herero i Nama koji nisu sudjelovali u pregovorima podnijeli su tužbu na američkom građanskom sudu kako bi od Njemačke dobili odštetu s kamatama.

Istaknuli su kako se u ovom slučaju mogu primijeniti dva od tri izuzeća predviđena u načelu imuniteta suverene države.

Prvo, Njemačka posjeduje u New Yorku četiri zgrade kupljene državnim novcem, a glavnina dobara otuđenih plemenima završila je u rukama njemačke države.

Drugo, jedan njemački muzej je 1924. prodao posmrtne ostatke žrtava genocida američkom kolekcionaru koji ih je poslije donirao newyorškom prirodoslovnom muzeju.

Sutkinja Swan je ocijenila da argumenti koje plemena navode ni u jednom od ta dva slučaja ne dokazuju dovoljno postojanje trgovinske aktivnosti, što je nužan uvjet za primjenu izuzeća.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo