USVOJENA ŽALBA PACIJENATA

SUD U NJEMAČKOJ PONIŠTIO ZAKON KOJI BRANI PROFESIONALNU POMOĆ PRI SAMOUBOJSTVU 'Ova presuda je velika prekretnica u našoj kulturi...'

Ilustracija
 synel / Alamy / Alamy / Profimedia

Njemački Ustavni sud donio je u srijedu odluku po kojoj se zabrana traženja tuđe profesionalne pomoći u slučaju samoubojstva smatra neustavnom.

"Ovaj zakon je nespojiv s Ustavom", priopćio je Ustavni sud u srijedu. Time je zakon iz 2015. koji brani "komercijalnu pomoć" pri izvršenju samoubojstva poništen, a istodobno je usvojena žalba skupine pacijenata i liječnika koji su se žalili zbog ograničenja pri izvršenju odluke pojedinca o samoubojstvu.

Predsjednik Ustavnog suda Andreas Vosskuhle je objasnio kako se do ove odluke "nije došlo lako".

"Pravo građana da sami odlučuju o svom životu uključuje i slobodu oduzimanje života, ali i pravo da se u izvršenju toga potraži pomoć nekog drugog", pojasnio je Vosskuhle. On je dodao kako ovo pravo postoji u svakoj životnoj fazi, a ne samo u slučaju teške bolesti.

Do sada su osobe koje su pružale aktivnu pomoć u samoubojstvu mogle biti kažnjene kaznom do tri godine zatvora. Od progona su bile izuzete osobe koje su bliske ili u srodstvu s počiniteljem samoubojstva.

Zakonodavac je time htio spriječiti komercijalnu potporu samoubojstava koja je prisutna u nekim susjednim zemljama poput Švicarske.

Ustavni sud je ovom odlukom zakonodavcu otvorio priliku da unese promjene te da regulira ovo pitanje u formi koja bi bila sukladna s Ustavom, a njemačka vlada je najavila kako će "detaljno analizirati" današnju odluku Ustavnog suda prije nego odluči o daljnjim koracima.

Bivši ministar zdravstva Herman Groehe (Kršćansko-demokratska unija CDU) je izrazio žaljenje zbog današnje odluke Ustavnog suda. On strahuje da bi samoubojstvo moglo postati "normalna praksa".

Groehe je 2015. spadao među političare, mahom iz demokršćanskog tabora, koji su se snažno zalagali za zabranu komercijalne pomoći pri samoubojstvu.

Presudu su također kritizirali i predstavnici dviju najvećih crkvenih zajednica u Njemačkoj, katoličke i protestantske.

"Ova presuda je velika prekretnica u našoj kulturi koja je orijentirana prema zaštiti života", stoji u odvojenim priopćenjima Njemačke biskupske konferencije i Vijeća protestantske crkve u Njemačkoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:12